Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Осигурява ли по-висока защита на кожата слънцезащитата с по-висок фактор?

Ако искате да предпазите своята кожа от вредите, които може да ѝ нанесе Слънцето, най-добрият метод е да избягвате излагането навън, когато е най-силно – тоест между 11 сутринта и 15 следобед. Но това не винаги е възможно, нали? Така че ако работите на открито, спортувате, разхождате се, забавлявате се или пък прекарвате време със семейство или приятели, нанасянето на слънцезащита е задължителна. Употребата ѝ предпазва кожата от изгаряне, като намалява и риска от рак на кожата, и забавя признаците на стареене. 

С толкова различни варианти за слънцезащитни продукти, как да изберете този, който ще ви предпази от слънчеви изгаряния? Първата стъпка е проверката на SPF. Но как да изберете това? В този материал екипът ни ще ви представи подробна информация, която ще ви бъде полезна при избора на слънцезащитен продукт за ежедневна употреба.


Слънцезащитен фактор и UV рейтинг

Убедени сме, че когато избирате новия си слънцезащитен крем, спрей или лосион, или каквато формула предпочитате, първото нещо, на което обръщате внимание е отбелязаният SPF на опаковката. Това обаче не е най-важното. При избора на слънцезащитен продукт, изберете широкоспектърен, който да защитава кожата ви от UVA и UVB.

1. UVA лъчите са тези, които причиняват трайни увреждания на кожата ви. Към тях спадат, например бръчките, като и UVA лъчите са отговорни за някои видове рак на кожата. UVA рейтингът, отбелязан на опаковките ви показва нивото на защита от този вид лъчи.

2. UVB лъчите пък са причиняващите повърхности вреди на кожата като изгаряния. SPF номерът, който е на опаковката показва до каква степен продуктът ще защити кожата ви.

Знаете ли, че SPF номерът…

Знаете ли, че всеки един слънцезащитен продукт разполага с SPF номер, който може да бъде от 2 до 50+. Този номер ви подсказва колко време може да бъдете изложени на UVB лъчи преди да изгорите, разбира се, ако правилно сте нанесли своята слънцезащита.

Колкото по-висок е SPF номерът, толкова по-добре ще бъдете защитени. Слънцезащитен продукт, който е с SPF 15 ще ви предостави около 94% защита срещу UVB. Докато продукт с SPF 30 – 97%, a такъв с SPF 50+ - 98%.

Трябва да имате предвид и няколко други неща при избора на слънцезащита за вас. UVB лъчите са доста по-силни в средата на деня, отколкото сутрин и през късния следобед. Ако кожата ви е светла, то тя е много по-уязвима, в сравнение с по-тъмните кожи. Това има и значение за избора ви. Не забравяйте, че независимо от това колко висок е факторът на продукта, ако не го нанасяте правилно, то и неговото действие няма да бъде максимално.

Това, което препоръчват специалистите и дерматолозите е минималният фактор, който да изберете да е SPF 30, за да предпазвате кожата си ежедневно.

По-високият фактор предпазва ли по-добре кожата ви?

Както споменахме малко по-нагоре има два вида лъчи UVA и UVB. SPF е мярката за предпазването от UVB лъчи. Изглежда, че слънцезащитен крем с SPF 100 би ви осигурил двойна защита в сравнение с продукт с SPF 50. Но истината е, че разликата между продуктите с по-нисък и по-висок SPF не е голяма, според Фондацията за борба с рака на кожата и Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. SPF 30 блокира почти 97% от UVB лъченията, SPF 50 блокира около 98%, а SPF 100 блокира около 99%.

Според дерматолозите, предлаганите на пазара лосиони с висок фактор – SPF 30 и SPF 50 са перфектни за употреба и предлагат най-доброто ниво на защита от UVA и UVB лъчите. При избора на продукт ви съветваме да се ориентирате към широкоспектърен такъв, който е под формата на двуфазен лосион. Така ще осигурите на кожата си необходимата защита, но и хидратация.


Каква слънцезащита да изберем за ежедневна употреба?

Вероятно сте били в ситуацията, в която се чудите какъв избор е правилният за слънцезащитен крем. Когато избирате продукта, потърсете широкоспектърен, за да ви предпазва от UVA и UVB лъчите.

Важно е всеки ден да нанасяте достатъчно количество слънцезащитен крем върху всяка открита част от тялото ви. В дните, в които ще сте на открито за продължителен период от време, нашият екип ви съветва да нанесете основен слой SPF 30 върху цялото тяло половин час преди да излезете от къщата и след това да нанасяте отново на всеки два часа. Ако плувате, нанасяйте всеки път, когато излезете от водата.

За ежедневна употреба изберете слънцезащитен крем със SPF най-малко 30. Ако прекарвате време на открито, изберете продукт с SPF 50. В действителност повечето хора не нанасят толкова често слънцезащитни продукти, колкото би трябвало, и този по-висок SPF помага да се компенсира недостатъчното нанасяне.

Изборът ви за слънцезащита зависи изцяло от вашите предпочитания, както при всяко друго нещо. В случая може да избирате между лосиони, спрейове, стикове, и най-различни формули. Всъщност най-добрият слънцезащитен продукт е този, който използвате, казват дерматолозите.

Перфектната слънцезащитна рутина

Слънцезащитните продукти са най-добрият, лесен и безопасен продукт, който ще предпази кожата ви от вредните слънчеви лъчи, което означава, че инкорпорирането им в ежедневната рутина е задължително. Перфектната рутина ще превентира кожата ви от слънчеви изгаряния, преждевременно остаряване на кожата, както и ракови заболявания. Нашият екип ви представя една добра рутина, която да превърнете във всекидневен ритуал:

1. Първото нещо, което трябва да направите, разбира се, е добре да почистите кожата си. Много хора не използват почистващ продукт сутрин, като мислят, че вечерното почистване е напълно достатъчно.

2. Почистването на кожата я прави по-мека, здрава и свежа. След като почистите добре кожата, използвайте тонер, за допълнителна хидратация преди да нанесете хидратиращ крем.

3. Серумът е следващата стъпка в рутината. Серумите с Vitamin C са предпочитани за ежедневна употреба, тъй като озаряват кожата и са чудесен антиоксидант.

4. Следващата стъпка е хидратацията, която подпомага за здравия вид на кожата.

5. Последната и финална стъпка е нанасянето на слънцезащитен продукт. Той трябва да се нанася преди грима и след грижата за кожата. Нашият екип ви съветва да не смесвате употребата на слънцезащитни продукти с BB и CC кремове с фактор.

Предстои ви дълъг ден? Създайте безупречна база за вашия грим, която в същото време ще ви предпази от UVA и UVB лъчите. Чували сте го милион пъти, но нека ви го напомним още веднъж – винаги използвайте слънцезащитен продукт, като не забравяте да го нанесете внимателно върху откритите части на тялото ви, за да бъде кожата ви здрава и млада!