Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Под Тропическото Слънце: Кои са най-подходящите продукти за слънцезащита?

С настъпването на студените дни, дойде и дългоочакван от любителите на пътувания и екзотични дестинации момент: сухият сезон в тропиците. Да, отново е време да стягаме куфарите си за топлите дестинации! И докато безкрайните дни, прекарани в релаксиране на плажа, са отлично средство за поддържане на нашия душевен баланс, слънцето крие и редица рискове за здравето на кожата. Днес ще споделим най-важното, което трябва да знаете относно слънцезащитата и ще ви помогнем в избора на подходящи за вашата кожа продукти.


Ползите и рисковете от слънцето


Когато се наслаждавате на топлото тропическо слънце, защитата на кожата ви трябва да е основен приоритет. Въпреки че слънчевата светлина осигурява многобройни ползи като повишаване на производството на витамин D и подобряване на настроението, тя също така крие рискове. Прекомерното излагане на вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето може да доведе до слънчево изгаряне, увреждане на клетките, преждевременно стареене и дори до рак на кожата.


Ултравиолетовото лъчение включва 2 елемента. UVA са лъчи с по-голяма дължина на вълната. Те причиняват увреждане на колагена и еластина - две съставки, които държат кожата стегната. Следователно възниква изсушаване, поява на бръчки и загуба на еластичност. Поради това представляват една от основните причини за преждевременно стареене. UVB са лъчи с по-малка дължина на вълната и са причината за кожни изгаряния.


За да предпазим кожата си от неблагоприятните ефекти на слънцето, е от съществено значение редовно да използваме слънцезащита, която предпазва и от двата вида ултравиолетово лъчение, т.е. широкоспектърна защита. Пазарът предлага огромен избор от продукти. Важно е обаче да изберем такива, които са подходящи за нашата кожа.


Видове слънцезащита


Съществуват два основни вида слънцезащитни филтри: химични и физически. Химичните слънцезащитни продукти действат, като абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина, докато физическите филтри действат като своеобразна бариера, отразявайки UV лъчите далеч от кожата ви.


Физическите слънцезащитни филтри, популярни също под името “минерални филтри”, съдържат активни съставки като титаниев диоксид и цинков оксид. Тези вещества са ефективни, особено когато става дума за предпазване от изгаряния, но имат един основен недостатък: плътната им текстура. Това означава, че често оставят бели следи по кожата след нанасяне. В допълнение, гъстият крем би могъл да допринесе за запушване на порите и поради това не се препоръчва за по-мазни кожи, склонни към акне.


Химичните слънцезащитни продукти са предпочитани от мнозина потребители поради леката си и немазна текстура. Те се абсорбират лесно в кожата и предлагат по-добра широкоспектърна защита срещу UVA и UVB лъчите, без да променят цвета на кожата или да оставят видими следи. Някои популярни химически слънцезащитни съставки включват октокрилен, октиноксат, октисалат, авобензон и оксибензон.Какво означава SPF и кой да изберете?


Когато избирате слънцезащитен продукт, може би сте се сблъсквали с термина SPF. Той означава “слънцезащитен фактор” и измерва степента на защита, която даден продукт предлага срещу слънчево изгаряне. Колкото по-високо е числото, следващо обозначението, толкова по-голяма е и защитата.


За ежедневна употреба обикновено се препоръчва слънцезащитен продукт с SPF 30. Той осигурява достатъчна защита срещу UVB лъчите, като филтрира приблизително 97% от тях. Но когато става дума за продължително време, прекарано на открито, изборът на по-висок SPF (например SPF 50 или дори SPF 50+) е за предпочитане.


Както вероятно сте се досетили, SPF измерва само защитата от UVB лъчи. Ето защо при избор на продукт е важно да се уверите, че избраният от вас лосион, крем или олио предпазва и от двата вида увреждащо лъчение.


Друго важно нещо, което трябва да имате предвид е, че слънцезащитният фактор зависи от начина, по който нанасяте продукта на кожата си. За да имате максимална защита, трябва да използвате достатъчно количество от избрания крем или лосион. Не забравяйте да нанесете повторно на всеки 2 часа, а също така след плуване или изпотяване.


Хидратиращите лосиони - защита и подхранване в дълбочина


Винаги когато става дума за защита от слънцето, неминуемо предпазването от ултравиолетовата радиация е основен акцент. И това е разбираемо - както вече изяснихме, UV лъчите биха могли да причинят наистина сериозни вреди на клетките ни. Също толкова важно е да обърнем внимание на факта, че горещите инфрачервени лъчи биха могли да доведат до дехидратация - както на кожата, така и на тялото като цяло.


За да се предпазим от това, на първо място трябва да пием достатъчно количество вода през деня, за да осигурим подходящ баланс на течности в тялото си. За да бъде кожата ни здрава и сияйна, е необходима и още една допълнителна стъпка: подхранването с овлажняващ и омекотяващ лосион. И преди да се отчаяте, че багажът ви ще стане твърде тежък с толкова много продукти, бързаме да споделим, че съществуват хидратиращи слънцезащитни лосиони с подхранващи съставки като витамини А и Е, които не само осигуряват слънцезащита, но и поддържат кожата ви дълбоко хидратирана. Те успокояват и овлажняват, като същевременно осигуряват и допълнителна защита от свободните радикали.


В заключение, защитата на кожата от тропическото слънце е от решаващо значение за поддържане на нейното здраве и красота. Изберете слънцезащитни продукти, които предлагат широкоспектърна защита и са съобразени с вашия тип кожа. С помощта на подходящ слънцезащитен хидратиращ лосион от Sun Like, можете да се насладите на тропическото слънце без угризения, знаейки, че предпазвате кожата си от потенциалните рискове.