Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Кога и защо слънцето се превръща в потенциална опасност за детската кожа?

Лято! Слънце! Внимание! Деца!

С настъпването на горещите ваканционни дни децата прекарват все повече време навън, на чист въздух. Това е времето, в което те откриват света. Децата обожават приключенията, а слънцето ги примамва за игри на морския бряг, в планината или на уличката пред дома на баба. И това е чудесно, защото това има благотворен ефект върху детския организъм – произвежда витамин D, укрепва имунната и нервната система, нормализира метаболизма, произвежда серотонин – известен като „хормонът на щастието“.

Но слънцето не е само приятел. То може да е и враг на здравето на детето. Децата изгарят много по-бързо и последствията са не само зачервяване, но и увреждане на клетките в дълбочина. Установено е, че кожата има памет и едно такова увреждане може да е причина за развитие на раково заболяване в по-късна възраст. Безпощадната истина е, че много сериозен процент от заболяванията от рак на кожата се свързват именно с изгаряне в детска възраст. Ето защо, грижата за защита на детската кожа от слънцето е от изключително значение. Това е причината от най-ранна възраст да научим детето на пет основни навика, които трябва да прилага само.

 
1. Избор на дрехи 
Дрехите, които детето носи през лятото трябва да са леки, да не ограничават движенията, от естествени материи, за предпочитане памук или лен. Ако планирате дълъг престой на слънце или преход в планината не забравяйте за лека дреха с дълги ръкави.

2. Шапка
Научете детето да носи шапка през лятото. Нека стане задължителен ритуал преди излизане. Оставете малчуганът да избере сам този необходим аксесоар – просто проследете да е с козирка или с периферия, от тънка материя, която предпазва лицето и тила и дава възможност на скалпа да диша.

3. Режим на приемане на вода
Научете детето да пие течности. В крайна сметка водата е най-важният компонент на тялото. Дневната норма за дете на възраст от 3 до 7 години е приблизително 1,2 – 1,7 литра.

4. Престой на слънце
Тук родителите имат важна роля за контрол. Най-доброто време за игра е сутрин преди 11.00 часа и следобед след 17.00 часа, когато слънцето е достатъчно ниско над хоризонта. Температура на въздуха над 30 градуса е противопоказна за слънчеви бани. Ако сте на морето или в планината – това е идеално време за почивка на сянка.

Ако обаче децата са сами и без дневен родителски контрол, те често забравят да се приберат, увлечени в игрите. Поставяйте им задачи у дома, които да ангажират обедните часове – четене, помощ в домакинството, филми, игри на закрито.

Важно е да знаете, че детската кожа съзрява до 13-годишна възраст. Нека излагането на слънце да започва с изпитаната схема: Детето не трябва да е на пряка слънчева светлина за първи път за повече от 5-6 минути. Постепенно това време се увеличава до 10-15 минути, а по-късно до 40-50 минути (за целия ден).

Въпреки това, при тези условия, не губете бдителност, постоянно наблюдавайте поведението на малчугана, неговото настроение. Основните признаци на прегряване са летаргия, зачервяване на лицето, главоболие, изпотяване, в тежки случаи може да настъпи загуба на съзнание. Ако това се случи, незабавно заведете детето на сянка, дайте му охладена вода (нека пие на малки глътки и поставете мокра кърпа на челото). Консултирайте се с лекар.

5. Слънцезащитна козметика
Детската слънцезащитната козметика е толкова важна, колкото и бутилката с минерална вода през лятото. Използването й трябва да стане навик за растящото дете. Научете го самостоятелно да маже всички открити участъци и изпъкналите части на лицето и тялото – ушите, носа, раменете, коленете. Те са склонни да изгарят първи, така че защитете тези зони щедро. Създайте навици за повторно нанасяне на всеки два часа.

Количеството слънцезащитен продукт е равно на детската шепичка.

SPF се счита за активната съставка, която е абсолютно задължително да се използва. Слънцезащитата трябва да започне още от ранна детска възраст, като е добре да факторът да е максимално висок. Подберете козметика с мощна филтърната система - UVA  и UVB, масла и витамини. А също не забравяйте продуктите да са водоустойчиви.


Водени от първостепенната грижа за здравето на нашите деца и за да подкрепим родителите в желанието им да предоставят най-сигурната и здравословна защита, създадохме слънцезащитни продукти „Sun Like“ от ново поколение. Подобрихме козметичните формули съобразно специалните нуждите на фината и незряла детска кожа. Съобразихме се и с препоръките на СЗО и Американската академия по педиатрия за употребата на слънцезащитни продукти при бебета и деца.

Използвахме най-добрите научни достижения в областта на детската козметика и ги вложихме в изцяло НОВА ФОРМУЛА със щадящи, широкоспектърни UVA+UVB филтри, които действат веднага след нанасяне и са специално създадени за нуждите на незрялата детската кожа. Те отразяват светлината като огледало и действат на повърхността на кожата без да проникват в дълбочина. Новите филтри осигуряват незабавна, безопасната, сигурна и много висока степен на защита.

Текстурата на детския слънцезащитен лосион е обогатена с Beta Carotene и Витамин Е, тя не само пази, но и подхранва кожата. Beta Carotene е провитамин и източник на натурален витамин А, той е и силен антиоксидант, който помага за хубавия, равномерен тен. Витамин Е е мастно разтворим витамин, осигуряващ изключително важната хидратация за детската кожа. Той помага за задържане на влагата, запазва колагена и еластина, и поддържа кожата подхранена и еластична.

Новата формула не съдържа парабени, тя е без октокрилен и хомосалат – филтрите, които бяха обявени от ЕК, че не са безопасни за организма.


ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗАЩИТА ОТ СЛЪНЦЕТО

на Световната здравна организация

- Намалете престоя на слънце по време на обедните часове.

- Стойте на сянка.

- Ползвайте защитаващо облекло.

- Носете шапка с широка периферия, която защитава очите, лицето и врата.

- Защитете очите, чрез очила със странични панели, предпазващи очите и отстрани.

- Използвайте широкоспектърно мляко със слънцезащитен фактор (SPF)

- Защитата на бебета и малки деца е от особено голямо значение