Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Кое е подходящото облекло за предпазване от слънчевите лъчи?

Кое е подходящото облекло за предпазване от слънчевите лъчи?

 

Слънцезащитните продукти не са единствената методика за предпазване от слънчевите лъчи. Облеклото е първата бариера, и една от най-ефективните, за предпазването ѝ от опасните ултравиолетови лъчи.

Според Световната здравна организация по-голямата част от случаите на проблеми с кожната структура и рак на кожата са причинени именно от ултравиолетовите лъчи, които излъчва слънцето.

В този материал ние от Sunlike сме ви подготвили някои от най-ефективни стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от UV лъчите.


Какъв е правилният избор за облекло?

Експертите препоръчват да носите дрехи, които покриват цялата кожа, когато сте на открито. Тъмните цветове осигуряват повече защита. Плътно изтъканият плат също се справя по-добре в защитата от тънкия плат - с обикновена тъкан или рехаво тъкан. За пример, може да вземем дрехите на хората в по-горещите държави и пустините.

Когато сте на плаж, имайте предвид, че сухото облекло предпазва много повече от мокрото. Ето защо, ние от Sunlike ви съветваме да смените дрехите, след като излезете от морето или басейна. Трябва да се отбележи, че дрехите не блокират напълно всички UV лъчи. Ако виждате светлина през тъканта, то и UV лъчите също могат да проникнат през нея.


В наши дни може да откриете много текстилни компании, които произвеждат дрехи с UV защита. Те обикновено имат етикет, който посочва UV защитен фактор по скала от 15 до 50+. Колкото по-висока е UVF стойността, толкова по-висока защита осигурява. За плажа може да заложите на бански с UV защита, както и на модел, който покрива по-голяма част от тялото ви. Колкото и да обичаме приятния летен слънчев загар, то винаги трябва да имаме предвид колко всъщност е опасен той за нашата кожа.

Носенето на дрехи, които ви предпазват от слънцето, трябва да бъде ежедневна рутина и през цялата година. Въпреки това, в определени моменти или сезони предпазните мерки трябва да бъдат по-големи.Подходящи материи за слънцезащита


Има редица фактори, които влияят на защитата, която тъканта осигурява срещу UV лъчи:


– Тъкане на тъкани

Много стегнатите нишки, които оставят много малко дупки между тях, са по-предпазващи от тези с по-отворени вътък. По този начин много плътните тъкани - например денимът, предпазват повече от прозрачни тъкани като шифон или тюл.


– Дебелина и плътност на плата

По-тежките, по-дебели тъкани пропускат по-малко ултравиолетови лъчи, отколкото по-леките и тънки тъкани.


– Тип влакна

Поради тяхната молекулярна структура, синтетичните влакна като полиестер или найлон обикновено са с по-високо ниво на защита от естествените влакна като памук или лен (вълната е изключение от това).


- Цвят

Тъмните цветове - черно, тъмно сини и зелено, или много ярките цветове абсорбират или блокират повече UV проникването, отколкото светлите цветове. В полиестерните тъкани, които вече имат висока защита срещу слънцето, тъмните цветове не водят до значително увеличаване на UV абсорбцията.

По същия начин лъскавите тъкани като сатен отразяват повече ултравиолетови лъчи от матовите тъкани, и следователно са по-защитни.


– Избелване на тъкани

Има многобройни изследвания, които доказват, че избелването на тъканите намалява тяхната слънцезащита. Естествените влакна съдържат UV-абсорбиращи вещества, които се губят при избелване.


– Използване на плат

Когато тъканите са опънати или мокри, те пропускат повече UV лъчи. По същия начин, когато се развалят или стареят, защитният им ефект срещу UV радиация намалява.


– Химическа обработка

Влакната на тъканта могат да бъдат третирани с химикали или пигменти като цинков оксид или титанов диоксид, които абсорбират радиацията. От друга страна, този процес като цяло не е много екологичен, освен че химикалите се губят с прането.

Въпреки това е установено, че боядисването на тъкани от естествени влакна като памук, с естествени багрила, също повишава тяхната защита срещу UV радиация.Носете шапка

Шапката определено е един от задължителните елементи, които да включите в ежедневието си, когато слънцето се показва навън. Лицето и шията остават най-уязвими на слънчевото влияние и най-уязвими към двете най-често срещани форми на рак на кожата - базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином.


Използвайте слънчеви очила с UV защита

Носенето на слънчеви очила, които блокират UV лъчите, е също толкова важно, колкото и другите предпазни мерки. С течение на времето ултравиолетовите лъчи от слънцето могат да причинят или да допринесат за развитието на определени заболявания като катаракта, макулна дегенерация, очни меланоми и други видове рак на кожата. Всъщност 5-10% от всички видове рак на кожата се появяват именно на клепачите. Заложете на слънчеви очила, които покриват очите, клепачите, и колкото е възможно повече от кожата около очите.

Ако не пише нищо на етикета, слънчевите очила не предлагат UV защита. Винаги търсете знака ANSI. Поляризираните очила намаляват отблясъците на светлината, но не и радиацията.


Един от ключовете за защита срещу UV лъчите

Прекарвайте времето си на сянка. Тази проста мярка е най-добрият начин за ограничаване на UV лъчи. Това е особено важно между 10 и 16 часа, тъй като в тези часове на деня облъчването е най-интензивно.

За да проверите интензитета, можете да направите теста на сенките. Ако сянката ви е по-малка от вас - UV лъчите са много интензивни и е важно да се предпазите. Трябва да запомните, че облаците не блокират UV лъчите. Ето защо все пак трябва да се пазите, дори когато е облачно.


Плажът и заснежените зони увеличават количеството ултравиолетова радиация, защото отразяват слънчевата светлина. Слънчевите лъчи могат дори да се отразяват във водата и са по-силни през пролетните и летните месеци. В планинските райони слънчевата радиация е много по-силна.


Нанасянето на слънцезащитен продукт е задължително и трябва да го приспособите към своята рутина. Трябва да го нанесете върху лицето, ушите, ръцете, шията и всички други части на тялото, които не са покрити с дрехи.


 Ние от Sunlike препоръчваме да нанасяте слънцезащитен крем на всеки два часа, ако пряко се излагате на слънце. Или непосредствено нанесете слънцезащитен продукт след тренировка, плуване, взимане на душ, или когато се запътите да излезете навън след престой на закрито.