Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Какво трябва да знаем за слънцезащитата и как правилно да нанасяме продукта?

Всеки ден кожата ни се изправя пред редица предизвикателства на околната среда и забързания ни начин на живот. Замърсяване, стрес, свободни радикали и други агресори атакуват нейната способност да се възстановява и предизвикват редица неприятни последици, като раздразнения, загуба на еластичност и преждевременно стареене.


Един от най-мощните увреждащи кожата фактори е ултравиолетовата слънчева радиация. Ето защо не е учудващо, че инфлуенсърите говорят все по-често за значението от слънцезащитата всеки ден - и то не само през лятото, а в течение на цялата година. Но знаете ли, че за да извлечете максимума от своите продукти е важен не само състава на козметиката, но и дали я нанасяте правилно?


Днес ще споделим с вас някои изключително важни неща, които трябва да знаете във връзка с продуктите за защита от ултравиолетовите лъчи. Ще обясним подробно как, кога и колко. Ще разгледаме също така някои интересни митове, като отговорим на въпроса дали те са истина.


Какво трябва да знаете за слънцезащитата?

Както може би знаете, ултравиолетовата радиация е част от светлината, която получаваме от слънцето. Има 3 вида ултравиолетови лъчи: UVA, UVB и UVC. Те се различават според дължината на своята вълна и имат различно въздействие върху човешката кожа. UVC лъчите имат антимикробно въздействие и от 2020 насам придобиха особена известност. Този тип слънчева радиация обаче се филтрира от атмосферата и не достига до нас. UVB е тази част от ултравиолетовия спектър, която причинява кожни изгаряния. За щастие, облаците и стъклото до известна степен могат да блокират UVB радиацията.


UVA лъчите съставляват 95% от ултравиолетовата радиация, достигаща до земната повърхност. За разлика от предходния вид лъчи, UVA преминават както през облаците, така и през стъкло. Този тип лъчение прониква дълбоко в дермата, ускорява появата на бръчки и старчески петна и предизвиква преждевременно стареене на кожата. Най-важното, което трябва да знаете е, че това е един от основните рискови фактори за поява на рак на кожата. Именно поради тази причина е важно да използвате широкоспектърна слънцезащита всеки ден - независимо дали е лято или зима, слънчево или облачно.


Как “работят” UV филтрите?

Ултравиолетовите филтри са активните вещества, които предпазват кожата ни от UV радиацията.


Видове филтри

Съществуват 2 основни вида. Първият тип най-често бива наричан “химични филтри”, но това всъщност не е особено точно наименование. По-коректното име е “органични” филтри. Те абсорбират UV лъчението и го превръщат в топлина, която след това се отделя от кожата. Някои по-известни UV филтри от тази категория включват октокрилен, оксибензон, авобензон, октисалат и октиноксат.


Вторият вид представляват неорганични съединения и най-често се наричат “физични” или “минерални” филтри. През годините са се използвали различни видове минерални филтри, но днес най-популярни остават цинковият оксид и титаниевия диоксид. Дълго време се считаше, че неорганичните филтри предпазват кожата, като отразяват UV лъчите. Изследване от 2015 година обаче демонстрира, че всъщност се отразяват само около 5% от лъчението, а основната защита, точно както и при химичните филтри, се дължи на абсорбция.
Кое е най-важното, което трябва да знаете? И при двата вида филтри, излагането на ултравиолетово лъчение постепенно разгражда активните вещества. Именно това е причината да се налага да нанасяте слънцезащитните продукти периодично през целия ден.


Какво е SPF?

Слънцезащитният фактор, или SPF е мерна единица, която определя способността на слънцезащитния продукт да предпазва от UVB лъчите. По-точно, числото показва колко пъти по-дълго време би отнело на кожата да изгори. Например SPF 30 означава, че за да изгори кожата е необходимо 30 пъти по-дълго време, отколкото без защита. Важно е да знаете, че нито един слънцезащитен продукт не блокира 100% от UV лъчите, но правилно нанесен продукт с SPF 50 блокира около 98% от лъчението.


Има ли правилен начин за нанасяне на слънцезащитни продукти?

Отговорът е категорично “Да”! Всъщност, SPF факторът зависи до голяма степен от това дали сте нанесли върху кожата достатъчно количество продукт. Нека разгледаме 4-те стъпки, които трябва да предприемете, за да се радвате на отлична слънцезащита всеки ден:


Колко?

Какво точно означава “достатъчно количество”? За повечето възрастни хора това е една чаена лъжичка за лицето и шията и около две супени лъжици за всяка зона от тялото.


Къде?

Второто важно правило е, че трябва да покриете всички области от кожата, които са изложени на слънчевите лъчи. Това включва ушите, задната част на врата и частите от краката ви, които не са покрити от дрехи или обувки.


Кога?

Нанесете слънцезащитния продукт 15-30 минути преди излагане на слънце. Това дава на продукта възможност да попие. Както вече споменахме, ултравиолетовите филтри предпазват най-вече чрез абсорбция, но в резултат на реакцията със светлината, те деградират. Ето защо трябва да нанасяте отново продукта на всеки два часа или дори по-често, ако плувате или се потите.


Митове за слънцезащитата: верни ли са, или не?

Мит: Няма нужда от слънцезащитен крем в облачен ден.

Реалност: До 80% от UV лъчите могат да проникнат през облаците. Дори в облачни дни е важно да използвате слънцезащитен крем, за да предпазите кожата си.


Мит: Слънцезащитният крем е необходим само през лятото.

Реалност: Слънцето излъчва ултравиолетови лъчи през цялата година. Снегът, пясъкът и водата могат да отразяват и усилват този спектър от светлината, поради което слънцезащитата е от съществено значение независимо от сезона.


Мит: Ако имате тъмна кожа, не се нуждаете от слънцезащитен крем.

Реалност: Макар че меланинът - пигментът, който дава тъмния цвят на кожата - осигурява известна защита, тя не е достатъчна. Хората с всякакъв цвят на кожата могат да се разболеят от рак на кожата и именно слънцезащитните продукти играят ключова роля в превенцията на това заболяване.


Мит: Използването на слънцезащитни продукти ще попречи на организма ви да произвежда витамин D.

Реалност: Действително, в лабораторни условия употребата на слънцезащитни продукти с висок фактор на защита намалява производството на витамин D. В реални условия обаче това няма особено отражение и проучванията сочат, че редовната употреба на SPF не повишава риска от дефицит на витамин D.


Мит: След като се намажете, сте защитени през целия ден.

Реалност: Слънцезащитният крем трябва да се нанася отново поне на всеки два часа, а ако плувате или се потите по-често.


Вече знаете, че използването на слънцезащитни продукти е не просто летен ритуал, който ви предпазва от изгаряне. Това е важна част от ежедневната грижа за кожата, която запазва младежкия вид на вашата кожа и е ключова в превенцията на меланома.

Въоръжени със задълбочени познания относно правилното нанасяне на слънцезащитни млека и лосиони Sun Like, можете да се наслаждавате на слънцето отговорно, като запазите кожата си здрава и млада