Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Фотостареенето – какво представлява и как да го предотвратим?

Кой ще победи: младостта или слънцето

Бръчките и пигментацията са неизбежни кожни състояния, които често се появяват с възрастта. Но докато ги приписваме на неумолимото време, пропускаме, че основната причина за промените е фотостареенето – това е увреждане на кожата, причинено от излагането на слънчева светлина.

Какво представялява фотостареенето?

Под въздействието на слънцето кожата остарява, губи своя естествен блясък и красив цвят. Накратко – това е негативният ефект от липсата на слънцезащитна грижа. Смята се, че 75 - 90% от бръчките, липсата на еластичност и пигментацията на кожата на лицето, шията, деколтето и откритите части на тялото, се дължат именно на излагане на UV-лъчи. Доказано е, че фотостареенето е дълъг процес, който започва в организма още когато човек е на 15 години, а щетите от него се появяват на около 40-годишна възраст. Видимите промени в кожата са резултат от натрупаното „слънчево увреждане“, на което сме изложени през целия си живот. Ето защо в ежедневната си рутина е нужно да пазим не само лицето, но и тялото си.

Много хора смятат, че е необходимо да се предпазва кожата от ултравиолетова радиация само в слънчеви дни или на плажа. Но истината е, че това трябва да се прави дори през зимата, в мрачните и дъждовни дни, когато шофираме и докато се разхождаме в парка.

Ако използвате активно слънцезащитен крем (с висок слънцезащитен фактор - SPF) всеки ден, ще се предпазите от вредните UV-лъчи, позволявайки на кожата да остане по-дълго здрава.Признаци на фотостареене

Ефектите от фотостареенето могат да се проявят под много форми - от симпатични лунички на лицето до промени в текстурата на кожата в зоната на деколтето, по ръцете и краката.
То има следните признаци:

- Отпусната кожа, загубила еластичността си;

- Тъмни петна;

- Спукани кръвоносни съдове;

- Жълтеникав оттенък;

- Промяна в текстурата.

Излагането на слънце причинява фини бръчки около очите, устата и челото, а също и така наречените „старчески петна“. Те се появяват не само по лицето, но и по тялото - ръцете, гърдите и гърба.

Фотостареене: какво се случва с кожата

Кожата се състои от три слоя: епидермис, дерма и подкожна мазнина. Дермата съдържа колаген, еластин и други влакна, които поддържат структурата й. Именно те придават на кожата гладък и младежки вид, но и се увреждат от UV радиацията.

Ултравиолетовото лъчение се състои от UVA и UVB-лъчи. UVB-лъчите причиняват изгаряния, а UVA лъчите състаряват кожата. Те проникват дълбоко в дермата, където увреждат колагеновите влакна и протеина - изграждащ „скелета“ на кожата и отговорен за здравината й. Това води до бурно производството на еластин, което задейства увеличаване на нивата на определени ензими. Те, от своя страна, възстановяват увредения колаген, но причиняват повече вреда, отколкото полза за кожата. Тъй като тя е изложена на UV-лъчи ежедневно, този процес се повтаря, което води и до появата на бръчки.

Около 10% от стареенето на кожата се дължи и на синята светлина, излъчвана от екраните. Това е HEV-лъчението – високоенергийна, синя, видима светлина, която идва от устройства като телефон или компютър и може да се види с човешко око. Инфрачервената светлина, от друга страна, е невидима и се усеща повече като топлина, като например от микровълновата фурна. За щастие НЕV-лъчението не провокира кожно заболявания, но наблюденията показват, че също унищожава колагена и еластичността.


Как да предпазим кожата от фотостареене

Ако искате да водите по-щадящ за кожата начин на живот, ето няколко полезни съвета:

- Ежедневно използвайте слънцезащитен продукт – дори в облачните дни до 80% от слънчевата радиация достига до тялото. Препоръчваме нежната текстура на двуфазния лосион "Sun Like" Hyaluron Protect, който едновременно предпазва кожата от слънчевите лъчи и интензивно я хидратира. Той има анти-ейджинг ефекти, а двуфазната консистенция осигурява две ползи за кожата - водната фаза я освежава и хидратира, а маслената - предпазва от вредното действие на UV-лъчите. Формулата на лосиона е обогатена с хиалуронова киселина и колаген, които притежават овлажняващи, подмладяващи и изглаждащи свойства. Те омекотяват кожата в дълбочина, като я правят мека, еластична, сияйна и гладка като сатен. Добавен е и бета-каротин, който увеличава нивото на меланин в кожата като спомага за нейното потъмняване. Той е известен антиоксидант, който има способността да отблъсква вредните свободни радикали, появяващи се при слънчево изгаряне. Бета-каротинът подпомага защитата на кожата срещу вредните UV-лъчи и подобрява устойчивостта ѝ срещу изгаряния. И най-важното - забавя процесите на стареене!

- За ежедневна упортреба изберете широкоспектърен слънцезащитен лосион с SPF 30 или по-висок и нанасяйте на всеки два часа.

- Овлажнявайте кожата преди излагане на слънце и задължително след това. Така ще я хидратирате и ще запазите красивия си тен за по-дълго време.

- Избягвайте солариума. Концентрираните лъчи от спектъра водят до ранно стареене на кожата.

- Носете широкополи шапки или шалове. Това е механичната защита от слънцето.

- Изберете правилните слънчеви очила, за да предпазите очите и нежната кожа в зоната около тях.

- Не използвайте слънцезащитната козметика със SPF филтър от предишния сезон. Има способността да се окислява и да губи слънцезащитния си фактор.