Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Защо е важно да изберете висок фактор за защита от слънцето?

В свят, където грижата за кожата става все по-важна част от нашето ежедневие, една задача изпъква с особена значимост – защитата от слънчевите лъчи. Независимо дали се наслаждавате на лятната ваканция на плажа или просто се разхождате в парка, вашата кожа е изложена на въздействието на слънцето. Тук идва ключовият момент – изборът на подходящ слънцезащитен продукт и достатъчно висок фактор на защита.


Какво означава SPF и как се измерва?

Съкращението идва от английската фраза “Sun Protection Factor” или на български “фактор за защита от слънцето”. Тази мярка показва колко по-дълго можете да останете на слънце, без да изгорите, в сравнение с незащитена кожа. Например, ако обикновено кожата ви започва да изгаря след 10 минути на слънце, SPF 30 теоретично ви предпазва 30 пъти по-дълго, или около 300 минути. Но това е само теория! На практика много фактори като неправилно нанасяне, изпотяване, триене на дрехите или влизане във вода могат да намалят ефективността на защитата.


Рисковете от излагането на слънце без защита са многобройни и сериозни. Краткосрочно, можем да получим болезнени изгаряния, които освен дискомфорт причиняват и увреждане на кожните клетки. Дългосрочно обаче последиците са още по-тревожни. Излагането на ултравиолетово лъчение без да защитим кожата си, ускорява процеса на стареене много по-рано от естественото. Увреждането на ДНК в кожните клетки значително повишава риска от развитие на различни форми на рак на кожата, включително злокачествен меланом – най-опасният вид.


Тук е моментът да поговорим за високия фактор на защита и защо той е толкова важен. Докато SPF 15 блокира около 93% от UVB лъчите, SPF 30 повишава тази защита до 97%, а SPF 50 – до впечатляващите 98%. На пръв поглед разликата може да изглежда малка, но когато става въпрос за здравето на кожата ви, всеки процент е от значение. Особено за хора с чувствителна кожа, склонност към изгаряне или фамилна обремененост с кожни заболявания, изборът на SPF 50 може да бъде решаващ. Освен висок слънцезащитен фактор, идеалният продукт против слънце предлага и широкоспектърна защита.


Двуфазен лосион Hyaluron protect - защита и дълбока хидратация

Един от най-предпочитаните продукти на Sun Like е Двуфазният лосион с колаген и хиалуронова киселина. Какво го прави толкова специален? Несъмнено това са многобройните ползи от редовната му употреба. Уникалната двуфазна формула комбинира водна и маслена фаза, които при разклащане се превръщат в нежна емулсия - бързо попиваща текстура, която оставя кожата кадифена и защитена.


Двуфазният лосион с SPF 50 предлага широкоспектърна UVA и UVB защита. Водната фаза подхранва и хидратира в дълбочина, а маслената фаза запечатва влагата в кожата и запазва млядия вид на кожата.


Може би се чудите дали продуктът не оставя неприятен мазен филм върху кожата? Отговорът е категорично не! Въпреки високия си защитен фактор двуфазният лосион се отличава с изключително лека текстура. Той се абсорбира бързо, без да запушва порите, оставяйки кожата мека, хидратирана и защитена.


Двуфазният лосион с фактор SPF 50 е подходящ за всеки тип кожа. Независимо дали имате суха, мазна или комбинирана кожа, продуктът ще се адаптира към нуждите ви. Той е особено препоръчителен за всички, които имат повишен риск от слънчево увреждане – хора със светла кожа, фото чувствителност, лунички или множество бенки. Ако обичате да прекарвате дълго време на открито – плажуване, градинарство, спорт – този лосион е вашият идеален партньор.


Как да нанесем слънцезащитата?

Както вече споменахме, дори и най-добрият продукт няма да свърши работа, ако не го прилагаме коректно. Нека припомним най-важните правила за нанасяне на лосиони против слънце, за да можете да се възползвате максимално от техните предпазни свойства.


Започнете, като разклатите добре флакона, за да се смесят двете фази. Нанесете обилно количество върху кожата поне 20-30 минути преди излизане на слънце. Не забравяйте често пропусканите зони – ушите, задната част на врата, горната част на стъпалата.


Повторното нанасяне е ключово. Подновявайте защитата на всеки два часа, или по-често при плуване, изпотяване или избърсване с кърпа.


Допълнителни предпазни мерки

Слънцезащитата с висок фактор е добро предпазване на кожата, но не забравяйте, че в горещите летни дни не винаги е достатъчено. В по-горещите дни, заложете шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. Потърсете сянка между 10 и 16 часа, когато слънцето е най-интензивно. Избирайте дрехи от леки и естесвени материи и не забравяйте да пиете достатъчно вода, за да се предпазите от дехидратация.


В заключение, изборът на продукт с висок фактор за защита от слънцето е грижа към здравето на вашата кожа. Лосионът с висок фактор на защита е инвестиция не само в моментната защита на кожата ви, но и в нейното дългосрочно здраве и младежки вид. Помнете, че слънцезащитата не е еднократно действие, а начин на живот. Ето защо си струва да превърнете грижата за кожата в приятен и полезен навик. Защото красивата кожа е здрава, а най-прекият път към здравето е превенцията!