Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Защо слънцезащитата е ключова за предотвратяване на пигментни петна?

Всички знаем, че без слънце няма живот. То е важно както за физическото, така и за психическото здраве на човека: неговите лъчи осигуряват необходимия за костите и имунната ни система витамин D, насърчават синтеза на колаген и допринасят за цялостното ни благосъстояние.

Знаете ли, че слънчевите лъчи могат да бъдат и вредни? Вероятно първото нещо, за което се сещате е опасността от изгаряне на кожата през лятото. Всъщност, прекомерното излагане на ултравиолетови (UV) лъчи може да доведе до различни кожни проблеми. Един от тях е появата на пигментни петна. Днес ще разгледаме малко по-подробно именно тази тема. Ще анализираме какво представляват пигментните петна, кои са причините за тяхната поява и каква е ролята на слънцезащитата за предотвратяването им.


Какво представляват пигментните петна?

Пигментните петна, известни още като хиперпигментация, са тъмни петна по кожата, които могат да варират по размер и цвят. Те се появяват, когато меланинът, пигментът, който придава цвета на кожата, косата и очите, се произвежда в излишък. Това свръхпроизводство може да бъде причинено от генетични фактори, хормонални промени, наранявания на кожата или продължително излагане на слънце. Пигментните петна могат да засегнат всякакъв тип кожа, но обикновено са по-често срещани при хората с по-тъмен тен - тип 4, 5 или 6 по скалата на Фицпатрик.


Причини за появата на пигментни петна

Има различни фактори, които могат да доведат до образуването на пигментни петна. Нека разгледаме основните сред тях.


1. Генетика

Наследствената предразположеност играе важна роля в развитието на пигментни петна. Ако някой от вашите родители е имал този проблем, вероятността вие също да го развиете е по-висока.


2. Хормонални промени

Промени в нивата на хормоните, дължащи се на бременност, раждане, менопауза или прием на противозачатъчни хапчета, могат да стимулират производството на меланин, което води до появата на пигментни петна.


3. Възраст

С напредване на възрастта, броят на клетките, произвеждащи меланин, се увеличава, което води до неравномерно разпределение на пигмента и появата на т.нар. “старчески петна”.


4. Възпаление или увреждане на кожата

Различни видове увреждания на кожата могат да доведат до повишено производство на меланин, причинявайки образуването на пигментни петна. Те включват например изгаряния, порязвания и акне.


5. Продължително излагане на слънце

Най-честата причина за появата на пигментни петна безспорно е продължителното излагане на UV лъчи. Научни изследвания безспорно доказват, че целият ултравиолетов спектър (включително UVB, UVA2 и UVA1) може да бъде както първа причина за прекомерното производство на меланин, така и своеобразен катализатор, който допълнително утежнява симптомите на хиперпигментация, причинена от други фактори. Добрата новина е, че предпазването е лесно и достъпно за всеки.


Защо и как да се предпазим?

Като начало е важно да обърнем внимание, че пигментните петна могат да изглеждат като други по-сериозни заболявания - например меланома. Ето защо ако все още не сте установили причината за появата на хиперпигментация, е препоръчително първо да се консултирате с дерматолог.


Добрата новина е, че пигментните петна са изцяло козметичен проблем, който не е причина за тревога. Въпреки това мнозина се притесняват от тяхната поява, тъй като ги намират за непривлекателни. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да защитите кожата си от прекомерен синтез на меланин.Използвайте слънцезащитни продукти

Първата линия на превенция и защита от хиперпигментацията е редовната употреба на подходяща слънцезащита. Винаги нанасяйте широкоспектърен продукт с SPF най-малко 30 преди да излезете навън. Това ще помогне за блокиране на както UVA, така и UVB лъчите, които са отговорни за увреждането на кожата и появата на тъмни петна.


Не забравяйте, че част от ултравиолетовото лъчение може да преминава безпроблемно през облаците и прозорците на домовете ни. Ето защо не пропускайте да използвате слънцезащита върху откритите части от тялото си всеки ден - дори в студените месеци от годината, когато времето е по-често мрачно.


Ограничете времето на открито

Опитайте се да избягвате прякото излагане на слънце през лятото между 10 сутринта и 16 часа, когато UV лъчите са най-интензивни. Ако излизането навън е неизбежно, добавете допълнителен слой защита към слънцезащитните кремове, като също така може да се предпазите и от към облекло с шапка, дрехи от дишаща материя с дълги ръкави и слънчеви очила.


Ексфолирайте редовно

Редовното ексфолиране помага за премахване на мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите и да доведат до образуването на пигментни петна. Използвайте нежен ексфолиант или химически пилинг за домашна употреба веднъж или два пъти седмично.


Посетете специалист

Ако смятате, че хиперпигментацията при вас се дължи на хормонални промени, най-добре е да се посъветвате със специалист. Опитен ендокринолог би могъл да ви назначи подходящите изследвания. Лечение, нов хранителен режим или определени промени в начина на живот, препоръчани от специалист, биха могли да помогнат за регулиране на нивата на хормоните.


Помислете за професионално лечение

Ако хиперпигментацията е проблем, който ви притеснява и с който не можете да се справите сами, обърнете се към специалист. Съществуват различни възможности за лечение, които могат да помогнат за намаляване на размера и интензивността на петната. Те включват лазерна терапия, химически пилинг, микродермабразио и медицински козметични продукти с активни съставки като хидроквинон, кортикостероиди и третиноин.


В заключение, разбирането на рисковете, свързани с излагането на слънце, е от съществено значение за предотвратяването на пигментни петна и други кожни проблеми. Като предприемете стъпки за защита на кожата си от вредните UV лъчи, можете да запазите естествения ѝ блясък и да намалите шансовете за развитие на непривлекателни тъмни петна. Не забравяйте, че превенцията винаги е по-лесна от лечението, така че бъдете внимателни към слънцето и се радвайте на благотворното му въздействие с помощта на ежедневна широкоспектърна слънцезащита Sun Like.