Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Витамините и слънцезащитата: Идеалното съчетание за здрава кожа

Искате ли да имате здрава и озарена кожа? Има много фактори, които имат отношение към постигането на тази цел. Всяка стъпка, която предприемаме, играе важна роля - от правилната грижа за кожата до добре балансираната диета. Един съществен аспект, който не бива да се пренебрегва, е целогодишната слънцезащита. А ако я комбинирате с благотворното влияние на витамините, можете да се възползвате от едно мощно съчетание, което има потенциала да направи чудеса за кожата ви!


Ролята на слънцезащитата


Нека първо разгледаме малко по-подробно какво представляват ултравиолетовите лъчи и какво е тяхното въздействие върху нашата кожа. UVA и UVB лъчите представляват електромагнитно слънчево излъчване, което е невидимо за човешкото око. UVA лъчите имат по-голяма дължина на вълната и проникват по-дълбоко в слоевете на кожата. Те са основно отговорни за стареенето на кожата, което води до бръчки и слънчеви петна. Важно е да се знае, че UVA лъчите могат да проникнат през облаци и стъкло, което означава, че излагането може да се случи на закрито или в облачни дни. Изследванията показват, че те допринасят за развитието на рак на кожата.


UVB лъчите имат по-къса дължина на вълната и засягат предимно външния слой на кожата. Те са основната причина за слънчеви изгаряния и играят ключова роля в развитието на рак на кожата. UVB лъчите са по-интензивни през средата на деня и през летните месеци. За разлика от UVA, UVB лъчите не могат да проникнат ефективно през стъкло.


Както UVA, така и UVB лъчите могат да причинят значително увреждане на кожата с течение на времето, а продължителното излагане увеличава риска от рак на кожата, включително най-опасната форма, меланом. Именно тук идва ролята на целогодишната слънцезащита. Нанасянето на слънцезащитен крем с широкоспектърен SPF (слънцезащитен фактор) помага да се предпазим от вредното въздействие на UV лъчението.Витамините и техните полезни свойства


Витамините, независимо дали се консумират чрез балансирана диета или се прилагат локално под формата на крем или серум, могат да осигурят многобройни ползи за кожата. Нека разгледаме по-отблизо някои основни витамини, които имат отношение към здравето на нашата кожа.


1. Витамин С: Той е прочут антиоксидант. Това означава, че помага в защитата от свободните радикали. Витаминът също така подпомага колагеновия синтез. Колагенът е едно от веществата, които са отговорни за запазване еластичността на кожата. По този начин витамин С допринася за намаляването на бръчките и фините линии. Използването на козметика, съдържаща това вещество е важна стъпка по пътя към здрава и сияйна кожа.


2. Витамин Е: Друг мощен антиоксидант, витамин Е, също помага за неутрализирането на свободните радикали и предпазва от уврежданията на слънцето и околната среда. Той има и овлажняващи свойства, като поддържа кожата хидратирана и предотвратява изсушаването и лющенето ѝ. Търсете слънцезащитни продукти и продукти за грижа за кожата, които съдържат витамин Е, за да осигурите на кожата си допълнителна защита.


3. Витамин А: Известен още като ретинол или ретиноиди, витамин А е още едно вещество, което подпомага производството на колаген и стимулира клетъчната обмяна. Той спомага за подобряване на текстурата и тонуса на кожата, като намалява появата на акне, фини линии и бръчки. Поради своите многобройни ползи и впечатляващо въздействие, този витамин се превърна в най-голямата звезда в козметичната индустрия.

Включването на продукт, обогатен с ретинол в рутинната ви грижа за кожата може ефективно да повиши устойчивостта на кожата ви срещу увреждане от слънцето. Важно е да знаете, че в козметиката се използват много различни форми на витамина, включително ретиноиди (ретинол, ретинал и ретиниоидна киселина) и провитамин А (алфа- и бета-каротен).


4. Витамин B3: Известен още като ниацинамид, витамин В3 спомага за подобряване на бариерната функция на кожата и намалява загубата на влага. Той има противовъзпалително въздействие. Използва се за успокояване на раздразнената кожа и изравняване на тена. Когато се комбинира със слънцезащита, витамин В3 може да помогне за предотвратяване на слънчеви изгаряния и намаляване на риска от рак на кожата.


5. Провитамин В5: По-популярен с името пантенол, провитамин В5 е предпочитана съставка в козметичните продукти заради своите овлажняващи, лечебни и укрепващи свойства. Като овлажнител, пантенолът привлича и задържа влагата в кожата, подобрявайки хидратацията ѝ. Успокояващите му свойства го правят отлично средство за третиране на чувствителна или раздразнена кожа. А редовната употреба може да подобри еластичността ѝ и да я направи по-мека. Ето защо от Sunlike разработихме специална серия с Пантенол, която не само защитава кожата от слънцето, но и я хидратира в дълбочина.


Как да постигнем оптимален ефект?


След като вече се убедихте в необходимостта от слънцезащита и добавянето на подходящи витамини в грижата за вашата кожа, може би се питате как да извлечете максималната полза от тези ценни съставки?


1. Нанасяйте обилно слънцезащитни продукти. На първо място, когато избирате своя широкоспектърен слънцезащитен продукт, постарайте се неговият слънцезащитен фактор да бъде минимум SPF 30. Нанесете го 15 минути преди излагане на слънце, след което нанесете повторно на всеки два часа, в продължение на целия ден.


2. Използвайте комбинирани продукти. Ако мисълта за още една стъпка към вашата рутинна грижа за кожата ви натоварва, бързаме да ви успокоим. Както вече споменахме, съществуват редица комбинирани продукти, които ви помагат да имате мечтаната безупречна кожа значително по-лесно. Такива са например слънцезащитните продукти, обогатени с витамини на Sunlike. Включването на такъв продукт в рутината ви ще я направи значително по-бърза и лесна за прилагане.


3. Останете хидратирани: Пийте много вода, за да поддържате кожата си хидратирана и здрава. Видът на вашата кожа е отражение на цялостното ви благосъстояние.


Не забравяйте, че здравата кожа е резултат от постоянна грижа и защита. Като комбинирате силата на витамините с подходяща слънцезащита, можете да постигнете и поддържате сияен тен, като същевременно запазите кожата си в отлично здраве. Затова не забравяйте да се снабдите с витамини и да се предпазите от слънцето през цялата година. Кожата ви ще ви благодари!