Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Съставки на слънцезащитните продукти: Защо е важно да ги познавате?

Всички знаем, че слънчевите лъчи са колкото полезни, толкова и вредни за нас. От една страна, те стимулират производството на витамин D. От друга, те причиняват преждевременно стареене на кожата и са рисков фактор за появата на рак на кожата. Ето защо слънцезащитните продукти са основен инструмент в арсенала ни за грижа за кожата. Но знаете ли какво именно влиза в състава на вашия слънцезащитен крем или олио? Днес ще разясним малко по-подробно защо да познавате съставките във вашия слънцезащитен продукт е от решаващо значение и как това може да ви помогне да направите информиран избор на продуктите, които използвате.


Какво трябва да знаете за UV лъчите?


Както вероятно ви е известно, слънцето излъчва няколко различни вида ултравиолетови лъчи, наречени UVA и UVB. Те имат различна дължина на вълната и съответно различно въздействие върху кожата. Първите проникват в дълбочина и биха могли да увредят клетките и да допринесат за появата на петна. Важно е да се знае, че както облаците, така и стъклото не предпазват от UVA лъчение. UVB от своя страна имат по-скоро повърхностно въздействие, като са отговорни за слънчевите изгаряния. И двата вида лъчи представляват рисков фактор за появата на рак на кожата. Ето защо е важно да бъдете предпазени от целия UV спектър - не само през лятото, но и през зимата.


Минерални или химически блокери?


Съществуват две основни групи вещества, които предпазват от слънчевото лъчение: минерални и химически блокери. Доскоро се считаше, че за разлика от химическите блокери, които поглъщат UV лъчите и ги превръщат в топлина, физическите работят, като отразяват вредното лъчение. Изследвания от 2016 г обаче откриват, че всъщност минералните филтри отразяват само 1-3% от лъчението, а поглъщат останалите 97-99% и ги превръщат в топлина - точно както и химическите им еквиваленти.


Неорганичните филтри, които се използват днес, са цинков оксид и титаниев диоксид. Счита се, че те са подходящи за чувствителна кожа, тъй като не предизвикват дразнене. Огромният им недостатък обаче е фактът, че тези вещества правят формулата по-гъста и трудна за разнасяне. По-голямата част от минералните слънцезащитни продукти също така оставят неприятен бял остатък върху кожата. Съществуват опити да се предотврати този проблем, като се използват наночастици от съответните химични съединения. Притеснението при този подход е, че тези малки частици биха могли да проникнат вътре в кожата, вместо да останат на нейната повърхност и да я защитават, но все още липсват изследвания, които да докажат дали това е вярно или не.


Когато става дума за химична слънцезащита, изборът от активни съставки е значително по-голям. Козметичната индустрия днес използва огромно разнообразие от вещества. Някои от най-популярните включват авобензон, оксибензон, октокрилен, октиноксат, хомосалат и др. Всеки от тях има различни химични, физични свойства, които в комбинация предоставят необходимата защита от слънцето.Ефективност


Както вече споменахме, всеки слънцезащитен филтър - независимо дали той блокира лъчението по физически или химичен път, има различни свойства и ефективност. Така например, оксиноксатът е ефективен при блокирането на UVB лъчи. Авобензонът пък действа отлично срещу UVA лъчение, с най-голяма ефективност в зоната на UVA I. Така, в комбинация тези две вещества осигуряват широкоспектърна защита срещу ултравиолетовите лъчи. Важно е да знаете, че не всички продукти на пазара предпазват от целия спектър на UV лъчението. Познавайки свойствата на активните продукти обаче, можете да прецените сами дали слънцезащитният крем, който разглеждате, е достатъчно ефективен за вашите потребности.


Дълготрайност


Друга важна причина, поради която е добре да сте наясно със свойствата на активните съставки е, че често филтрите не са фотостабилни. Това означава, че при излагане на слънчева светлина, те бързо деградират. Например, въпреки отличните свойства на авобензона, неговата ефективност намалява с цели 36% само след час на слънце. Комбинацията от отлични блокери и стабилизиращи агенти, като октокрилен или октиноксат, правят защитата по-дълготрайна. Независимо от това е важно да нанасяте повторно своя слънцезащитен продукт на всеки 2 часа, за да осигурите на своята кожа отлична защита през целия ден.


Чувствителност към съставките


Познаването на съставките в слънцезащитния продукт е от решаващо значение и за хората с чувствителна кожа или алергии. Известно е, че някои химически филтри, като оксибензон или PABA, биха могли да причинят дразнене на кожата или да предизвикат алергична реакция при хората, предразположени към това. Като разбирате съставките на слънцезащитния си продукт, можете да избегнете потенциалните дразнители на кожата и да изберете формула, която е подходяща за вашите специфични нужди.


Въздействие върху околната среда


Установено е, че някои съставки на слънцезащитните продукти, като оксибензон, са вредни за кораловите рифове и морските обитатели, когато се отмиват по време на плуване или водни дейности. Като избирате еко лосиони, разработени да защитават както кожата ви, така и природата, можете да допринесете за защитата на крехките морски екосистеми.


В заключение, познаването на съставките на вашия слънцезащитен продукт е жизненоважно, за да се гарантира, че той осигурява ефективна защита срещу вредните UV лъчи, като свежда до минимум риска от слънчеви изгаряния, преждевременно стареене и рак на кожата. Като разбирате различните видове филтри и техните потенциални предимства и недостатъци, можете да направите информиран избор за слънцезащитния продукт, който използвате и да гарантирате, че той отговаря на вашите специфични нужди. Затова отделете малко време, за да проверите етикета и да се запознаете със съставките на слънцезащитния си продукт - кожата ви и околната среда ще ви бъдат благодарни!