Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Слънцезащита според типа кожа - как да изберем правилния слънцезащитен продукт?

Всеки човек е уникален, всяка кожа - също. Най-големият орган на човешкото тяло представлява жизненоважна бариера, която предпазва телата ни от външни елементи като слънчева светлина, замърсяване и бактерии. Различните типове кожа имат не само разнообразни характеристики, но също така специфични реакции към околната среда и потребности. Ето защо, за да осигурим оптимална грижа за кожата си, първо трябва да разберем нейния тип. Днес ще разгледаме именно този въпрос, в контекста на слънцезащитата. Ще обсъдим как да откриете най-подходящия слънцезащитен продукт в зависимост от типа на вашата кожа.


Типовете кожа: как се определят?

Може би сте си задавали въпроса: какво именно определя типа на кожата? Отговорът е лесен: количеството себум, който тя произвежда. С други думи, основният критерий, по който се различават типовете кожа е нивото им на омазняване. Съществуват пет основни вида: нормална, суха, мазна, комбинирана и чувствителна. Важно е да знаете, че типът на кожата ви не е фиксиран и в никакъв случай не е до живот. Производството на себум се влияе от редица промени във вашето тяло и начин на живот - от нивата на стрес, през хормонални изменения и дори промени в метаболизма и жизнените процеси, свързани с възрастта. Нека разгледаме малко по-подробно различните видове кожа.Различава ли се кожата на лицето от тази на тялото?

Краткият отговор на този въпрос е: да, значително. На първо място, кожата на лицето е по-тънка от тази на тялото. За сравнение, епидермисът на лицето се състои от 4-8 слоя корнеоцити (вид кожни клетки), докато по тялото слоевете са обикновено 11-17. В допълнение, кожата на лицето се обновява 2 пъти по-бързо, отколкото тази на тялото. Друга важна разлика е броят на мастни жлези. Най-голяма концентрация ще намерите в областта на лицето и деколтето. В другите области те са доста по-малко. Именно поради тази причина дори да имате мазна кожа на лицето, тази на тялото ви най-вероятно е значително по-суха. Това означава, че е добре да разглеждате нуждите на кожата на лицето и тялото си поотделно.


Слънцезащита за тялото според различните типове кожа

Сега, след като знаете своя тип кожа, нека обсъдим кои слънцезащитни продукти са най-подходящи за вас. Правилният избор гарантира, че кожата ви не само ще бъде защитена от вредните UV лъчи, но и подходящо обгрижена.


Нормална кожа: Въпреки че нормалната кожа обикновено толерира повечето слънцезащитни продукти, избягвайте тези, които съдържат аромати или други потенциални дразнители. Използвайте лосиони с широк спектър на защита, които ви предпазват както от UVA, така и от UVB. Ако имате нормална кожа, можете спокойно да разчитате на еко лосионите Sun Like. Те са създадени с грижа не само за вашата кожа, но и за природата. Не съдържат хомосалат и октокрилен. Опаковката е направена от еко крафт картон и 50% по-тънка слим капачка.


Суха кожа: Този тип кожа изисква ежедневна хидратация. Ето защо е подходящо да изберете богати на овлажнители слънцезащитни продукти, които включват ценни съставки като хиалуронова киселина. Тези продукти помагат за задържане на влагата, предотвратявайки допълнителното изсушаване. Идеални за тази цел са двуфазните лосиони, обогатени с колаген и хиалуронова киселина.


Мазна кожа: Основното правило при грижата за мазна кожа е, че продуктите трябва да не запушват порите. Както вече споменахме, кожата на тялото рядко е от този тип. Ако обаче вашата е именно такава, препоръчваме да заложите на слънцезащитно сухо олио, което има лека формула, попива бързо и не оставя мазен филм.


Комбинирана кожа: За комбинирана кожа е препоръчително да изберете формули, които осигуряват хидратация. Тук отново двуфазните лосиони са отличен избор, тъй като попиват бързо, без да омазняват излишно.


Чувствителна кожа: Ако имате кожа, склонна към раздразнения, изберете слънцезащитни продукти без аромати, парабени или други потенциални дразнители. Чувствителната кожа често е склонна към сухота, затова ви препоръчваме Sensitive хидратиращ лосион. Формулата е специално разработена с мисъл за чувствителната кожа и е обогатена с подхранващи съставки като бета каротин, витамини А и Е.


Класификация според ска̀лата на Фицпатрик

Съществува още един критерий за определяне. През 70-те години на ХХ век американският дерматолог Томас Фицпатрик разработва ска̀ла, която да класифицира типовете кожа според реакцията ѝ към ултравиолетовото лъчение. Тя, от своя страна се определя от наличното количество от пигмента меланин - вещество, което предпазва от UV лъчите. Дерматологът обособява 6 фототипа. Всеки от тях има различен толеранс към излагането на слънце. За европейците са характерни първите четири от тях:


Тип I:

Руса коса, светли очи, бледа кожа и лунички - винаги се стига до слънчево изгаряне, без да се получава тен. От 3 до 10 минути безопасно излагане на слънце без защита.


Тип II:

Руса коса, светли очи, светла кожа, често лунички - почти винаги се получава слънчево изгаряне. Получава се леко кафеникав тен. Безопасно излагане на слънце от 10 до 20 минути.


Тип III:

Тъмно руса до кестенява коса, среден тен, светли или тъмни очи. Кожата рядко изгаря от слънцето. Придобива добър кафеникав загар. Времето за защита е от 20 до 30 минути.


Тип IV:

Тъмно кестенява до черна коса, матова кожа, тъмни очи. Почти никога не се получава слънчево изгаряне, тенът е плътен и дълготраен. Безопасното време за излагане на слънце без защита е приблизително 45 минути.


Слънцезащита според фототипа

Питали ли сте се какво означава съкращението SPF? Преведено от английски език Sunburn Protection Factor  означава „фактор на защита от слънчево изгаряне“. Става дума за изгарянето, причинено от UVB лъчите. Числото след съкращението показва колко по-дълго време можете да прекарате на слънце безопасно. Например, ако обикновено изгаряте след 10 минути, нанасянето на лосион със защитен фактор удължава това време до 300 минути (10*30).


Освен UVB, през атмосферата преминават и UVA лъчи. UVA лъчите не предизвикват болезнени симптоми на изгаряне, но проникват дълбоко в клетките и могат да причинят преждевременно стареене и дори да увредят ДНК. Ето защо всички продукти на „Sun Like“ съдържат филтри, които предпазват както от UVA, така и от UVB-лъчението.


Има няколко нива на защита:

- нисък слънцезащитен фактор (6-10)

- среден фактор (15-25)

- висок фактор (30-50)

- много висок фактор (50+).


Простото правило е, че колкото по-светла е вашата кожа, толкова по-висок трябва да бъде и слънцезащитният фактор. Ако сте със светла кожа, светла коса и очи, и изгаряте лесно (тип I и II), препоръчително е да използвате SPF 50 или най-малко SPF 30. Ако почернявате лесно, може да използвате SPF 20 или дори SPF10, тъй като кожата вече има естествена защита от слънцето (тип III и IV). Важно е да знаете, че дори кожата ви да е много тъмна, не бива да пропускате да нанесете подходящ широкоспектърен продукт, тъй като меланинът предпазва само от UVB, но не и от UVA лъчи.


В заключение, разбирането на вашия тип кожа е от решаващо значение за избора на подходящ слънцезащитен продукт. Като разпознаете правилно нейния тип, ще можете да изберете подходящи формули и нива на слънцезащита, които да се погрижат за специфичните ѝ нужди, поддържайки я здрава и красива всеки ден. Не забравяйте, че ежедневната защита от слънцето е жизненоважна за всички типове кожа, независимо от сезона. Така че, въоръжете се с подходящите продукти и се насладете на красива и здрава кожа през цялата година.