Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Слънцезащита според типа кожа - как да изберем правилния слънцезащитен продукт

Формула на идеален тен

Безупречният слънчев тен е непреходната модна тенденция, която ще властва и този сезон на плажа, в града или в планината. Но как да постигнем едновременно безупречен бронзов загар и сигурна защита от палещите лъчи?

Вече 20 години брандът за плажна козметика „Sun Like“ се радва на доверието и любовта на своите клиенти, като предлага пълна палитра висококачествени слънцезащитни продукти. Те са създадени на базата на козметични иновации за сигурна защита с класическите формули „Beta Carotene“ и „Пантенол“, в комбинация с природни екстракти, много витамини и филтри за UVA и UVB-защита.


Какво означават съкращенията, които виждаме в серията „Sun Like“?

SPF - от англ. ез. Sunburn Protection Factor  означава „фактор на защита от слънчево изгаряне“. Слънчевото изгаряне се причинява от UVB лъчите.

Числото (например 30) след SPF означава, че продуктът пропуска една тридесета част от лъчите (3,33%) и ви защитава на 96,7 %.

Освен UVB, през атмосферата преминават и UVA лъчи. UVA лъчите не предизвикват болезнени симптоми на изгаряне, но проникват дълбоко в клетките и могат дори да увредят ДНК. UVB лъчите са отговорни за бронзовия тен, но и за изгарянето и рака на кожата. Ето защо „Sun Like“ прилага във всички продукти UVA+UVB-филтри, следвайки препоръките на Европейския съюз.

Просто правило за защита

Високият слънцезащитен фактор удължава удоволствието от слънчевите бани и гарантира дълготраен и здравословен тен. Има няколко нива на защита:

- нисък (6-10)
- среден (15-25)
- висок (30-50)
- много висок (50+).


Ако сте със светла кожа, светла коса и очи, и изгаряте лесно, препоръчително е да използвате слънцезащитен фактор SPF 50 или най-малко SPF 30. Ако почернявате лесно, може да използвате SPF 20 или дори SPF10, тъй като кожата вече има естествена защита от слънцето (меланин).

Знаете ли, че:  60 минути излагане на слънце в 9,00 ч. сутринта са равни на 15 минути в 13,00 ч. 

Фактор Х? 

За да определите най-подходящия слънцезащитен фактор за вашата кожа, проверете какъв тип кожа имате и колко време ще останете на слънце.


Типове кожа

За европейците са характерни четири типа кожа:

Тип I:

Руса коса, светли очи, бледа кожа и лунички - винаги се стига до слънчево изгаряне, без да се получава тен. Времето за защита е от 3 до 10 минути.

Тип II:

Руса коса, светли очи, светла кожа, често лунички - почти винаги се получава слънчево изгаряне. Получава се леко кафеникав тен. Времето за защита е от 10 до 20 минути.

Тип III:

Тъмно руса до кестенява коса, среден тен, светли или тъмни очи. Кожата рядко изгаря от слънцето. Придобива добър кафеникав загар. Времето за защита е от 20 до 30 минути.

Тип IV:

Тъмно кестенява до черна коса, матова кожа, тъмни очи. Почти никога не се получава слънчево изгаряне, тенът е плътен и дълготраен. Времето за защита е приблизително 45 минути.

Може да определите кой продукт е за вашата кожа, като следвате формулата:

Продължителност на престой на слънце/ време за защита според типа кожа = SPF слънцезащитен фактор

Количеството има значение!

Изчислено е, че за максимална слънцезащита е необходимо да се нанася по  30 мг от продукта (около 2 супени лъжици) през 2 часа, като започнете 30 минути преди да се изложите на слънчева светлина. Не забравяйте да намажете и чувствителните зони - около очите, ушите и носа!

Ако сте склонни към пигментации, трябва да подберете слънцезащитни продукти с максимално широк спектър филтри срещу UVВ и UVA.

Изключително удобни и подходящи са класическите слънцезащитни лосиони, спрей мляко „Sun Like“ 30 или бълзо попиващото и не оставящо следи Спрей сухо олио „Sun Like“ 20, заради по-лесното разнасяне.

Важно: Бебета под 6 месеца не бива да се излагат на пряка слънчева светлина. За по-големите малчугани потърсете специалната серия за деца „Sun Like Kids 50 +“.  А формулата на „Sun Like“ за ЛЯТО 2021, в което празуваме нашите 20 години, е слънце, лято, щастие и здраве!