Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Слънцезащита с химични или минерални филтри?

Какво трябва да знаем за слънцезащитните филтри: Минерални VS. Химични 

Слънцезащитната козметика предпазва кожата от слънцето чрез минерални или химични филтри. Какво има във Вашия слънцезащитен продукт може най-лесно да разберете, като прочетете съдържанието на гърба на опаковката. Ако SPF е с минерален произход, в списъка на съставките трябва да присъства титанов диоксид или цинков оксид. Ако те липсват, тогава кремът е с химични филтри.

Минерални филтри

Продуктите с минерални (физически) филтри отразяват UVA и UVB лъчите. Частиците действат като огледален щит без да проникват в кожата. Тези формули рядко предизвикват дразнене и са подходящи дори за много деликатна или детска кожа.Използват се два вида физически филтри:

  • Цинков оксид (Zinc Oxide) - получава се при пряко взаимодействие на цинк и кислород при загряване. Представлява неорганично минерално съединение, което има широк спектър на защита и намалява производството на свободни радикали. В медицината и в дерматологията се използва като част от състава на лекарствени средства за външно приложение. Притежава противовъзпалително, подсушаващо, заздравяващо и антисептично действие. Не се абсорбира в кожата, блокира UVA и UVB лъчите. Цинковият оксид е фотостабилен и предпазва от ултравиолетовото лъчение в целия спектър;
  • Титановият диоксид е силно отразяващ тебеширено бял минерал. Има широк спектър от приложения, от използването му в слънцезащитни продукти до оцветяване на храни, за което му е даден номер E171. Не дразни кожата, не предизвиква алергии, не образува комедони. Пази от UVA и UVB лъчи, но е податлив на окисляване на слънчева светлина.

Химични (синтетични) филтри

Наричат ги „sunblocks“ – те блокират, но и абсорбират слънчевите лъчи. Химичните филтри проникват в повърхностния слой на кожата и превръщат слънчевата радиация в безопасна топлинна енергия. Слънцезащитните продукти с химични филтри трябва да се нанасят предварително, тъй като започват да действат едва 20-30 минути по-късно. Предимството им е, че са невидими върху кожата. Но какви са недостатъците им?


Те могат да провокират редица алергични реакции и неблагоприятни за здравето проблеми. 

В Европейския съюз е разрешено използването на приблизително 300 филтъра от синтетичен произход, но само някои от тях са доказано безопасни.

Сравнително безопасни химични филтри са:

- Авобензон (avobenzone) – ефективно предпазва от UVA радиация, минимално прониква в дермата и не предизвиква хормонални промени;

- Мексорил (mexoryl SX) - модерен безопасен UVA филтър;

- Тиносорб (tinosorb S, tinosorb M) - филтри от ново поколение, разработени от BASF;

- Октисалат (octisalate) - стабилизира авобензона, практически не предизвиква алергична реакция.

Абсолютно нежелателно е взаимодействието със следните филтри:

  • Хомосалат (homosalate) – химическото съединение разрушава естрогена, андрогените, прогестерона. Установено е, че хомосалатът прониква през кожата, нарушава хормоните и с течение на времето може да произвежда токсични странични продукти. Може да проникне в тялото, открит е дори в кърмата.
  • Октокрилен (оctocrylene)  проучванията установяват, че октокриленът причинява относително високи нива на кожни алергии. Европейската комисия наскоро заключи, че има някои доказателства за потенциала на октокрилен да разрушава ендокринната система.


Разликата между минералните и химичните филтри е в абсолютната безопасност на първите и във високата ефективност на вторите. Естествените съставки на минералните филтри не дразнят кожата, не предизвикват алергии и дерматити, но образуват бяла плака при нанасяне. Химичните филтри пък от своя страна осигуряват защита и от двата вида UV радиация, но могат да провокират алергични реакции и хормонални смущения, проникват през кожата и навлизат в кръвта.

За максимална слънцезащита дерматолозите препоръчват комбинирането на минерални и безопасни химичните филтри. Това осигурява широк спектър на действие на продукта и предпазва от всички видове радиация. Имайте предвид, че колкото по-висок е SPF на продукта, толкова повече слънцезащитни филтри съдържа.

Световната тенденция в слънцезащитната козметика днес е насочена към използването на съвременни химични филтри от ново поколение. Те са леки, надеждни и не дразнят кожата. Усещат се и изглеждат като овлажняващ лосион.

И това наистина е така с еко серията слънцезащитни продукти „Sun Like“, които са с изцяло нови козметични формули и климатично неутрални опаковки. Създадохме максимално изчистени и леки консистенции без хомосалат и октокрилен. Новите щадящи UVA и UVB филтри осигуряват незабавна, безопасната и сигурна защита.
Формулите са обогатени с Beta Carotene и Витамин Е – за красив и дълготраен тен, с пантенол – за дълбока хидратация и успокояване на раздразнена кожа и хиалуронова киселина – за свеж и сияен вид на кожата.

Опаковките са със значително по-нисък въглероден отпечатък и са изцяло рециклируеми.

Ако вече сте избрали своята слънцезащитна грижа, не забравяйте да носите шапка и слънчеви очила през летните месеци. Не правете слънчеви бани на плажа от 12 до 16 часа, прекарвайте повече време на полусянка. Тези прости правила ще ви помогнат да поддържате кожата си красива и здрава.