Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Слънцезащита - история, развитие и иновации

За слънцезащитните кремове, които виждаме днес, са положени основите и са вдъхновени от слънцезащитните методи на нашите предци, последвани от научни открития в по-новата епоха, и последвалите изпитвания, тестове и грешки на слънцезащитните формули.

Слънцезащитата се превръща в неотлъчен елемент от ежедневната грижа за кожата и рутината ни. Освен през лятото, така и през останалите сезони. Слънчевите лъчи се усещат прекрасно върху кожата ни, но без да използваме слънцезащита може да причинят множество вреди върху нея, като не говорим само за процеса на стареене и появата на лунички.

Вярвате или не, слънцезащитният крем всъщност е сравнително ново изобретение в козметичната индустрия. Което може да ви се стори малко странно, имайки предвид, че Слънцето е наш спътник от цяла вечност. А какво са правили хората, преди да бъде изобретен? Как са се предпазвали нашите предци от слънчевите лъчи? Останете с нас и ще разберете.

В този материал нашият екип ще ви запознае с това кога е създадена слънцезащитата, какво е развитието на формулата през годините, а и какви са иновациите днес.


Кога е създадена слънцезащитата и от кого?

Изобретяването на слънцезащитния крем е по-скорошно, отколкото си мислите.

Първият слънцезащитен крем в света е изобретен в Австралия от химика Х.А. Милтън Блейк. Ефективността му е потвърдена от университета в Аделаида и също така е произведен за търговската мрежа от компанията на Блейк. Въпреки че слънцезащитните продукти са сравнително нови за употреба, слънцезащитните практики се наблюдават поне от древните египтяни, които са използвали съставки като оризови трици, жасмин и лупина, за да осигурят слънцезащита.

Смята се, че най-ранната форма на слънцезащитен крем и неговото изобретяване са през 1938 г. от Франц Грайтер, швейцарски химик.

След това Бенджамин Грийн използва смес от какаово масло и червен ветеринарен петрол, за да се предпази от Слънцето. През 1962 година представя концепцията за SPF, като той е създателят на слънцезащита, която предпазва еднакво добре от UVA и UVB лъчи. 

SPF индексът позволява на потребителите да се информират за това каква защита може да им бъде осигурена. Колкото по-висок е рейтингът, толкова по-добре.


Какво се е използвало преди слънцезащитата, която ние познаваме?

Преди това невероятно откритие – слънцезащитата, хората също е трябвало да се предпазват от вредните слънчеви лъчи. Нещо, което смятаме, че не би ви изненадало е, че някои от съставките, използвани преди векове, се използват и в днешните слънцезащитни продукти. Е, трябва да имате предвид, и това че преди векове хората са нанасяли предимно паста от натурални съставки. Нанесеният върху кожата слой е бил по-дебел, и основно е бил ефективен, защото са го нанасяли плътно върху нея, за да се предпазят.

Основна роля в защитата на кожата са изигравали шаловете и различни дрехи, покриващи по-голяма част от тялото, които предпазвали кожата от директното излагане на Слънце.

Древните египтяни нанасяли дебел слой паста от оризови трици върху кожата си. Древните гърци са използвали зехтин като слънцезащита. Индианците  използват смес, наречена tsuga Canadensis – направена от борови иглички и слънчогледово масло, за да се предпазят от ултравиолетовите лъчи и да лекуват слънчеви изгаряния.

През 16-ти век дамите в Западна Европа жените от висшата класа са използвали специални маски за лице, за запазят кожата си в перфектно състояние. Докато в Древен Китай висшите класи нареждали на своите слуги да носят чадъри и копринени чадъри, за да ги предпазят от слънчевите лъчи и вредите от Слънцето.

Кога слънцезащитата става достъпна до масовия потребител?

За първи път през 1932 година потребителите са могли да закупят слънцезащита. Много преди продуктите да се появят в световен мащаб са се употребявали в Австралия, като част от ежедневната грижа.

Разбира се, продуктът през годините еволюира и се откриват все повече и повече нови формули. А през последните години слънцезащитните продукти в еко опаковки добиват все по-голяма популярност. Все пак трябва да се грижим не само за своята кожа, но и за заобикалящата ни среда.


Кога е започнала регулацията на слънцезащитните продукти?

През 1978 година Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ започва регулацията на слънцезащитата. Това означава, че слънцезащитните продукти придобиват сходен статус на този на лекарствата. Точно поради тази причина на опаковката на всеки продукт трябва да има подробна информация за неговите съставки. Ако попаднете на продукт, който не разполага с такава информация, то ви съветваме да го избегнете.

Напоследък се говори все повече за продукти с натурален състав, както в козметиката, така и при слънцезащитата. Нашият екип ви предлага да разгледате различните варианти в горепосочения сайт и да изберете своята слънцезащита, за да бъде кожата ви предпазена от слънчевите лъчи.

Не забравяйте да включите слънцезащитен продукт в своята ежедневна грижа за кожата - независимо от метеорологичните условия навън, тъй като този продукт ще запази свежия ѝ и добър вид, като забавя процесите на стареене и подпомага предотвратяването на рака на кожата.