Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Колко време защитават слънцезащитните кремове?

Защитата на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето е изключително важна, а слънцезащитните продукти са основен инструмент за постигане на тази цел. Много хора обаче не са наясно с факторите, които могат да повлияят на ефективността на слънцезащитните продукти и с важността на повторното им нанасяне.


Може би сте чували за слънцезащитния фактор (SPF) и ролята му за определяне на продължителността на действие на слънцезащитния продукт, но разбирането на правилния SPF за вашия тип кожа и преобладаващия UV индекс е също толкова важно. В тази статия ще разгледаме тези фактори и ще ви насочим към избора на правилния слънцезащитен продукт, за да запазите кожата си здрава и защитена.


Какво е SPF?


Когато става въпрос за слънцезащитен продукт, SPF рейтингът е решаващ фактор за определяне на ефективността му при защита на кожата от вредните UV лъчи. На прост език, SPF числото показва времето, за което кожата ви ще изгори на слънце, докато носите слънцезащитния продукт, в сравнение с времето, за което ще изгори без него. Например, ако кожата ви обикновено се зачервява след 10 минути излагане на слънце, слънцезащитен продукт с SPF 15 може да удължи това време до 150 минути (10 минути х 15 SPF) или приблизително два часа и половина.


С увеличаването на SPF се увеличава и продължителността на защитата. Продукт с SPF 30 може да осигури до пет часа защита, а SPF 50 - до осем часа. Все пак е важно да нанасяте слънцезащитата на всеки два часа, независимо от SPF рейтинга. По този начин можете да гарантирате, че кожата ви ще бъде максимално защитена през целия ден.
Как да изберете правилния слънцезащитен продукт?


Когато става въпрос за избор на подходящ слънцезащитен продукт, е важно да вземете предвид индивидуалния фототип на кожата си и актуалния индекс на UV радиация. Фототипът на кожата се определя от фактори като пигментацията на кожата, цвета на очите и косата и способността ви да придобивате тен. Нека разгледаме по-подробно различните фототипове:


Фототип I: Ако имате много бледа кожа, червена коса и трудно придобивате тен, попадате в тази категория. Лицата с този тип кожа са по-предразположени към слънчеви изгаряния и алергични реакции от излагане на слънце.

Фототип II: Към тази категория спадат лица със светла кожа и руса или светла коса. Те също трудно придобиват тен и са по-податливи на алергии, свързани със слънцето.

Фототип III: Към тази категория спадат хора с междинен цвят на кожата, обикновено с кафява коса. Те могат да постигнат умерен тен и са по-малко податливи на слънчеви изгаряния и алергии.

Фототип IV: Ако имате тъмна кожа и черна коса, вие принадлежите към тази категория. Хората с този фототип на кожата почерняват лесно и бързо.

Фототип V: Тази категория включва кожа, която е по-тъмна от фототип IV, и лицата с този тип кожа имат повишена толерантност към излагане на слънце.

Фототип VI: Тази категория включва черна кожа, която е често срещана при хората от африкански произход.


Разбирането на фототипа на кожата ви е първата стъпка към избора на подходящ слънцезащитен продукт, който да осигурява адекватна защита срещу вредните слънчеви лъчи.

Освен фототипа, от решаващо значение е да се вземе предвид индексът на ултравиолетовата радиация, предоставен от Министерството на здравеопазването. Този индекс е класифициран в четири категории: ниска UV радиация (1-3), средна радиация (4-6), висока радиация (7-9) и екстремна радиация (над 10).


Когато избирате слънцезащитен продукт, е важно да се уверите, че SPF съответства на преобладаващия индекс на UV радиация. В среда с ниска UV радиация SPF 15 или 30 може да е достатъчен за ежедневна употреба. За райони с висока или екстремна UV радиация обаче се препоръчва по-висок SPF 50 или повече, за да се осигури оптимална защита.


Струва си да се отбележи, че само слънцезащитният крем не е достатъчен, за да предпази кожата ви от вредните слънчеви лъчи. Той трябва да се използва заедно с други мерки за защита от слънцето, като например стоене на сянка в пиковите часове, носене на защитно облекло и използване на слънчеви очила и шапка с козирка или периферия.


Защо трябва да нанасяте отново слънцезащитен крем на всеки 2 часа?


Чудили ли сте се някога защо ви съветват да нанасяте отново слънцезащитен крем SPF 50 на всеки два часа, въпреки че предлага 8-часова защита? Отговорът се крие във факта, че кожата ни е постоянно изложена на външни елементи, които могат да намалят ефективността на SPF продуктa в рамките на два часа. Можем да докосваме кожата си или да извършваме дейности, които могат да повлияят отрицателно на ефективността на слънцезащитния продукт.


Освен това абсорбирането на слънцезащитния крем варира при различните хора в зависимост от фактори като тип, дебелина и чувствителност на кожата. Деликатните зони с по-тънка кожа изискват допълнително внимание и повторно нанасяне, за да се осигури максимална защита.


Препоръката за повторно нанасяне на всеки 2 часа е обща насока, целяща да гарантира, че по-голямата част от населението получава адекватна защита,като е важно е да се отбележи, че индивидуалните различия и обстоятелства могат да изискват по-често нанасяне. Така че, за да останете в безопасност и защитени от вредните UV лъчи, не забравяйте да нанасяте слънцезащитния си продукт отново при необходимост, особено ако сте активни и се изпотявате или често влизате във водата.


След като вече сте добре запознати със значимостта на слънцезащитата и правилния избор, нашият екип е насреща, за да ви предостави висококачествен съюзник. SunLike продуктите са със специално разработени формули, като се стараем да осигурим максимална защита на нашите потребители и в същото време да се погрижим за околната среда.