Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Колко слънце е полезно за нас и кога трябва да предпазваме кожата си от слънчевата светлина?

Колко слънце е полезно за нас и кога трябва да предпазваме кожата си от слънчевата светлина?

 

Слънцето е един от ключовите фактори, които позволяват да продължи да съществува живот на Земята. То излъчва топлина и светлина, а по този начин растенията и животните на нашата планета могат да се родят, да живеят, да растат и да съществуват. Освен това определя нашите сезони, климат, океански течения и времето.


Интересен факт e, че температурата на Слънцето, която достига около 15 милиона градуса по Целзий в ядрото си, непрекъснато намалява с разстоянието от ядрото, като пада до 6000°C на повърхността му и имаме късмет, че Земята е на 150 милиона километра от него, както и че разполага със защитен озонов слой.


Слънчевата светлина е много мощна, дори когато достигне Земята. Именно в този контекст, често говорим за радиация. Слънчевата светлина съдържа вредни UV лъчи, които се делят на богати на енергия късовълнови и дълговълнови лъчи. Късовълновите лъчи се наричат UVB лъчи, а дълговълновите UVA лъчи. Тези лъчи могат да причинят рак на кожата – и затова е особено важно да предприемем мерки за защита на кожата ни. А всъщност знаете ли колко слънце е полезно за вас и вашата кожа?


Слънчевата светлина е съществена част от живота. Тя ни осигурява топлина, енергия, витамин D и други важни ползи. Но прекаленото количество може да има отрицателно въздействие върху кожата, очите и цялостното ни здраве. Колко слънчева светлина е полезна за вас? И кога е препоръчително да се предпазвате от нея?


UVB и UVA лъчите и техните характеристики


Слънчевата светлина излъчва UV лъчи. Те не могат да се видят с просто око, но са опасни. UV лъчите са тези, които определят дали ще изгорите или не. Затова, не винаги има значение дали е 25 или 40 градуса и дали има облаци на небето, или не. Така че винаги трябва да помните необходимостта от това да се предпазвате.


Както вече споменахме, има разлика между UV лъчите на Слънцето. Единият вид са UVB лъчите. Именно късовълновите лъчи могат да причинят изгаряния по кожата. Другият вид радиация е UVA радиацията, която е дълговълновата радиация. Тези лъчи оцветяват кожата в кафеникав цвят, тъй като образуват пигмент, но също така могат да допринесат за състаряването на кожата и наличието на пигментни петна и бръчки.


UVA лъчите могат да причинят слънчева екзема, както и кожни изгаряния. Количеството енергия обаче трябва да бъде 1000 пъти по-високо, отколкото при изгаряне на UVB лъчите. Можете лесно да избегнете твърде много UV радиация, като не прекарвате твърде много време на Слънце. Не забравяйте да покриете кожата с дрехи и да използвате качествени слънцезащитни продукти. Също така, имайте предвид, че UV радиацията може да проникне както през дрехите, така и през предпазния слой от продукти с SPF фактор.


Какво представляват кожните изгаряния и кой слой от кожата могат да увредят?


Кожата е най-големият ни орган. Ако кожата изгори от Слънцето, това може да причини болка, мехури, зачервяване, подуване и да развали външния ѝ вид. Има три вида изгаряния – 1-ва, 2-ра и 3-та степен. Тези скали се изчисляват според това, колко дълбоко е увреждането на тъканите в кожата. Изгаряния от първа степен увреждат най-външния слой на кожата, причиняват болка, зачервяване и могат да причинят подуване.


При изгаряния от втора степен се увреждат средният слой на кожата и външният слой на кожата. Това изгаряне причинява болка, образуване на мехури и зачервяване. Изгарянията от първа и втора степен, често заздравяват без белези.


Последният тип изгаряне – изгаряне трета степен е най-опасно и сериозно. То причинява най-големи щети, защото засяга подкожната тъкан, която е много чувствителна, в този случай се увреждат нервите, кръвоносните съдове в кожата. Изгарянето от трета степен може да бъде много обширно, и ако е така може да бъде животозастрашаващо, тъй като количеството инфекция и бактерии може да бъде много високо.


Какво да предприемете, за да предпазите кожата си?


Избягвайте силно слънце. Слънчевите лъчи са особено силни между 11 и 15 часа. През това време стойте на сянка или по възможност на закрито.

Облеклото е най-добрата защита - носете шапка и леки, ефирни дрехи с дълги ръкави и крачоли.

Защитете очите си със слънчеви очила.

Използвайте слънцезащитен крем, дори и ако сте на слънце само за кратко.

Всеки ден използвайте хидратиращи ежедневни кремове със слънцезащитен фактор за своето лице.

Използвайте грижа след слънце и хидратирайте кожата си достатъчно.


Какви са полезните количества слънчева светлина за човек?


Количеството излагане на слънце, което е здравословно за всеки човек, варира в зависимост от различни фактори, като възраст, фенотип, тип кожа и местоположение. Като цяло обаче повечето възрастни се нуждаят от поне 15 минути пряка слънчева светлина върху лицето и ръцете 2-3 пъти седмично, за да поддържат адекватни нива на витамин D. Това време трябва да се увеличи до 20-30 минути, ако имате по-тъмна кожа или живеете в по-висок географски регион.


В същото време е важно да помните, че прекаленото количество Слънце може да причини повече вреда, отколкото полза. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да доведе до появата на бръчки, слънчеви петна и други признаци на преждевременно стареене. То може също така да увеличи риска от развитие на рак на кожата и очни заболявания като катаракта или дегенерация на макулата. Ето защо е от съществено значение да предпазвате кожата си от слънцето, когато е необходимо.


Как да изберете правилната защита за вашата кожа?


Трябва да изберете слънцезащита според типа кожа, активност и вашите лични предпочитания. За мнозина е важно слънцезащитният крем да не прави кожата мазна или бяла. Когато той има физически филтър, той стои върху кожата и в някои случаи може да се забележи като бял слой – особено когато кожата е под вода. Особено слънцезащитните продукти за деца под 3 години съдържат тези физически филтри, тъй като детската кожа не е достатъчно развита, за да може да издържи на химическите филтри. Продуктът с химически филтър прониква в горния слой на кожата и филтрира UV лъчите, които иначе биха увредили кожата. Светлата кожа изгаря по-лесно от тъмната, но не забравяйте, че дори кожата ви да е тъмна, все още сте засегнати от UV лъчите, които причиняват увреждане от Слънцето.


В заключение, важно е да помните, че се нуждаете от слънце за вашето здраве и благополучие, но прекаленото излагане може да доведе до увреждане на кожата. Най-добрият начин да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи  е като носите защитно облекло и слънцезащитен крем, когато сте на открито, особено в пиковите часове от 11 до 15 ч. Препоръчва се също така да се правят редовни почивки от пряка слънчева светлина.


В крайна сметка постигането на баланс между ползите за здравето от Слънцето и предпазването от опасностите от него ще ви гарантира, че ще останете здрави и ще се наслаждавате на живота на Слънце! Ние от Sunlike се стараем да ви осигурим висококачествени слънцезащитни продукти, които да ви позволят да се радвате на слънчевите лъчи.