Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Как излагането на слънце виляе на кожата?

За много хора от лятото по-хубав сезон няма. Добре познато е, че слънчевата светлина може да подобри настроението и е източник на витамин D. Всички ние копнеем да се гмурнем в атмосфера, изпълнена със слънчеви лъчи, блещукащи от слънцето морски вълни и коктейли с цветовете на дъгата.

Лятна идилия.

Ваканционна нирвана.

Потопени в нея обаче, често забравяме една опасност, която ни гледа от високо и може да развали доброто ни настроение. Увлечени в летните удоволствия, често забравяме за слънцезащитата. Очакваме да получим бърз и здравословен тен, но ако не се грижим за кожата си завършваме деня със зачервена и пареща кожа. Докато плуваме безгрижно в морето или играем весело плажни игри с приятели, без правилната слънцезащита, кожата ни неусетно става податлива на слънчево изгаряне. Разумното отношение към слънцето е най-добрият начин да се сведе до минимум рискът от увреждане на кожата.


Как по-точно влияят слънчевите лъчи върху кожата?

Географското местоположение, сезонът, климатът и времето на деня оказват влияние върху интензивността на слънчевите лъчи. Времето, което прекарваме на слънце, и начинът, по който защитаваме кожата, оказва голямо влияние върху здравето й. UVA лъчите проникват до дълбоките слоеве на кожата, достигайки до дермата. Прекомерното излагане на Ултравиолетовите А лъчи допринася за преждевременното стареене на кожата, в резултат на което кожата изсъхва и нивата на колаген и еластин в структурата й силно намаляват. Влошават се драстично здравината, еластичността и гладкостта на кожата. В по-крайните случаи на изгаряне се образуват трайни пигментни петна, слънчеви алергии и се повишава риска от рак.


Какви са най-честите симптоми на изгаряне на кожата?

Коварният момент е, че вредните последствия от слънчевото изгаряне не се проявяват веднага. Затова е важно след продължителен плаж да следите за някои водещи симптоми и да реагирате своевременно.

 • Зачервяване на кожата
 • Силен и упорит сърбеж
 • Парене
 • Изразена чувствителност при докосване.

Ако сте изгорели по-сериозно, симптомите съответно са по-тежки: оток, поява на мехури, висока температура, дори гадене и повръщане.
За да се предпазите от тази тиха опасност, скрита в слънчевите лъчи, трябва да вземете навременни мерки. Подбирайте внимателно слънцезащитните продукти за лице и тяло, носете шапка и слънчеви очила, за да предпазите лицето и очите си. В обедните часове през лятото, останете на сянка с охлаждаща напитка в ръка или облечете дреха, която покрива тялото ви, за максимална защита.


Как да се предпазите от тежки последствия при слънчево изгаряне

Щом приключите с плажа, винаги полагайте специална грижа за кожата, за да я възстановите от агресията на парещото слънце. Най-важно е да знаете какви продукти да използвате за облекчаване на симптомите при слънчево изгаряне.

Специалистите съветват да се използват слънцезащитни кремове и спрейове с естествени съставки за натурално подхранване. Сред тези съставки е лутеинът,съдържащ се в някои слънцезащитни продукти, както и в храни като моркови, домати, годжи бери, диня, розов грейпфрут. Винаги използвайте и After sun лосион след излагане на слънце, за да спомогнете за грижа за кожата.


Обърнете внимание и на натуралните съставки в козметичните продукти против изгаряне като:

 • Слънцезащитни продукти, обогатени с витамин А, Beta Carotene и витамин Е
 • Слънцезащитни продукти, обогатен с PANTHENOL, които хидратират кожата в дълбочина и стимулират естествената й пигментация.
 • Дълбоко хидратиращи и охлаждащи и лосиони след плажни бани.

  Sun Like предлага богата гама от продукти, специално създадена за грижа към вашата кожа.
  Запомнете: Кожата ще е с вас цял живот. Грижете се за нея, за да я запазите млада и красива.