Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Какво представлява хиперпигментацията на кожата и какво я причинява?

Какво представлява хиперпигментацията на кожата и какво я причинява?

 

Всеки мечтае за красива, гладка, хидратирана кожа, с равен и сияен тен. За съжаление обаче, често се случва кожата ни да не е в това състояние, в което ни се иска да бъде. Сигурни сме, че сте забелязвали малки кафеникави петънца, върху себе си или върху някой друг. Официалният термин за тези кафяви петънца, както и други форми на обезцветяване на кожата, които са обобщени под един термин е - хиперпигментация.


За разлика от луничките, хиперпигментацията не изчезва през зимата, и за съжаление става все по-видима с напредване на възрастта. В този материал ще ви разкажем повече за това какво представлява хиперпигментацията, какво я причинява и как бихте могли да се справите с вече появилите се петънца, както и как да предотвратите появата на нови.


Какво е хиперпигментация?

Неравномерният тен на кожата, наречен хиперпигментация, представлява неправилни по-тъмни петна или участъци по кожата. Причината -  свръхпроизводство на меланин, който е пигментът, отговорен за цвета на кожата и косата. Ето и какво може да направите, за да се преборите с неравномерния тен на кожата.


Тъмните петна обикновено се причиняват от UV лъчи, замърсяване, хормонални промени или възпаление. Ежедневното използване на слънцезащита, ексфолирането на кожата и правилните съставки в грижата за кожата ви, могат да изсветлят тъмните петна и да възстановят естествения тен на кожата ви.


Получените тъмни петна и зони обикновено се възприемат като „състарена кожа“ и в някои случаи могат да ви накарат да изглеждате с повече от 20 години по-възрастни.


Какво причинява тъмните петна и неравномерния тен на кожата?

Излагане на слънце: Когато кожата ви е многократно изложена на ултравиолетова светлина, настъпва увреждане от слънцето. Образуването на излишен меланин в кожата е естествен защитен механизъм срещу увреждане от Слънцето, което може да възникне от това излагане. Тъмните петна и неравномерният тен на кожата се развиват в резултат на твърде много меланин, произведен по време на този защитен процес.


Замърсяване: Частиците и изгорелите газове от свързаното с трафика замърсяване на въздуха могат да проникнат през кожата и да се фиксират в по-дълбоката структура на кожата. Това окислява околната тъкан и води до увреждане от свободните радикали, предизвиквайки възпалителен отговор, който води до образуването на тъмни петна, особено по лицето.


Хормони: Мелазмата е свързана с хормони хиперпигментация, причинена от хормонален дисбаланс. Най-често се среща при жени, които са бременни (и е известно още като "маска на бременността") или приемат противозачатъчни, но може да бъде и реакция към козметика, или лекарства.


Възпаление: Всяко нараняване на кожата, независимо дали е рана, пробив или дори резултат от медицинско лечение, като "възстановяване" или лазерна епилация, може да причини увреждане, или свръх стимулиране на меланоцитите. Това води до пост-възпалителна хиперпигментация (PIH), обезцветяване на кожата поради белези, които могат да бъдат причинени от акне или друго увреждане на кожата.
Как да се справите с хиперпигментацията?

Не е нужно да харчите цяло състояние за лазерно лечение и рецепти. Има начини за безопасно и неинвазивно изсветляване на тъмните петна, за по-равномерен тен на кожата:


Нанасяйте слънцезащитен продукт ежедневно. Незащитеното излагане на слънце е най-големият виновник за хиперпигментацията. Нанасянето на слънцезащитен крем или овлажнител с широкоспектърен SPF е най-лесният начин да предотвратите нови тъмни петна. Съвет от екипа на Sunlike - потърсете SPF продукт, който също съдържа съставки, които ще пощадят кожата ви и въведете рутината си продукти, които помагат за изсветляване на тъмните петна, като ниацинамид.


Ексфолирайте кожата си. Третирайте съществуващата хиперпигментация, като първо отстраните мъртвите кожни клетки на повърхността. Това проправя пътя на съставките във вашия серум и овлажнител за по-добро проникване в кожата. Съвет: Потърсете нежен микроексфолиант, който можете да използвате ежедневно, ние препоръчваме да се насочите към специализиран продукт, който  е достатъчно деликатен за кожата на лицето.


Използвайте правилните съставки. Потърсете продукти, които съдържат активен въглен, който е известен като добър помощник в премахването на замърсителите, олигопептиди, хексилрезорцинол, ниацинамид и цинков глицинат, които ще са ваши спътници и ще подпомогнат за контрола върху производството на меланин. Не на последно място ретинол, който ще забърза процеса по възстановяване на кожата.


Проявете търпение и не се отчайвайте. Няма бързо решение, когато става въпрос за тъмни петна и неравномерен тен на кожата. Традиционно са необходими поне 30 дни внимателна грижа за кожата, преди да видите някакъв напредък. Изсветляването на тъмни петна може да отнеме време, така че не се отказвайте.


Хиперпигментацията може да се появи внезапно. Неравномерният тен на кожата и тъмните петна са едни от най-трудните за работа, но не се притеснявайте, има налично решение.


Лечението зависи много от това колко дълбоко е увреждането на кожата. Обикновено ще се наложи да третирате пигментацията с плодова киселина или лазер, в комбинация с ефективни и защитни продукти за домашна грижа.


Първата стъпка в правилната посока е слънцезащитен крем с висок SPF, за предпочитане SPF 40 или 50 на лицето, за да предпазите от вредните UV лъчи, което ще влоши пигментацията.


Ние от Sunlike ви препоръчваме да намерите подходящия за вашата кожа слънцезащитен продукт, който предпазва от слънчевите лъчи, които влияят за промяната на състояние на кожата ви. Разгледайте нашата продуктова гама в сайта ни. Ако имате необходимост от съдействие, ние сме на ваше разположение.