Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Какви рискове крият старите слънцезащитни продукти?

Какви рискове крият старите слънцезащитни продукти?

 

Колкото и да обичаме Слънцето и докосването от неговите лъчи, то всъщност може да бъде опасно за нашата кожа. Ето защо предпазните мерки са задължителни и трябва да бъдат интегрирани в ежедневната ви рутина. На пазара се предлага разнообразие от слънцезащитни продукти – спрейове, кремове, спрей масла, двуфазни лосиони. Това какъв продукт ще изберете да нанасяте ежедневно зависи само от вас и предпочитанията ви. Но колкото и да обичате своя стар слънцезащитен крем, все някога ще трябва да го подмените с нов.


А знаете ли всъщност какви са рисковете, които се крият зад употребата на стар слънцезащитен продукт и какво да потърсите в новия? По какъв начин формулите на новите SPF продукти се подобряват? В този материал ние от екипа на Sunlike сме се постарали да синтезираме информация, която ще ви бъде изключително полезна в грижата и предпазването на кожата от слънчевите лъчи.


Как да разберете дали слънцезащитният ви продукт е годен за употреба?


Всеки, който нанася слънцезащитен крем, иска да избегне слънчево изгаряне и вредите, които слънцето може да нанесе на кожата – но можете ли да използвате и стар слънцезащитен крем? Ако слънцезащитният крем е бил отворен само преди няколко месеца, не е нужно да се притеснявате. Ако нанесете слънцезащитен крем в първите топли дни в края на април, можете да използвате същия слънцезащитен крем и през зимата.


Има два основни признака, които ще ви помогнат да се ориентирате правилно, за да разберете именно това – годен ли е наличният продукт за употреба към днешна дата. Ако е, то до кога и в какъв период от време трябва да се сдобиете с нова опаковка, за да предпазвате непрекъснато своята кожа.


Дата на годност: Често върху опаковката на слънцезащитните продукти се намира и отпечатана дата на годност. Това ще ви покаже колко дълго може да съхранявате продукта преди да сте го отворили. По правило срокът на годност е от 36 до 60 месеца след датата на производство и варира според съставките в консистенциите. Ефективността на продукта е гарантирана до тази дата.


Символ за срок на годност: Този символ наподобява отворена опаковка/ бурканче, в което е изписана цифра. Това е и срокът, в който може да използвате продукта след дата на отваряне. Например, ако е означено 12, то продуктът може да се използва 12 месеца след датата на отваряне. Срокът може да намалее в зависимост от това какви мерки взимате за съхранението на продукта. След като слънцезащитният крем бъде отворен, в него започва да влиза кислород, който повлиява на съставките.


Изследвания за стабилност на формулата на слънцезащитните продукти

Разбира се, че ароматът, начинът на нанасяне, хидратиращите свойства на един SPF продукт са от голямо значение за всеки, който закупува нов слънцезащитен крем, но всичко това зависи само и единствено от формулата и съставките, които се съдържат в нея. В САЩ е проведено изследване, в което в продължение на 6 седмици са поставени кремове в инкубатор при условия 40 градуса и около 70% относителна влажност. В края на това изследване продуктите са в състояние, както ако са съхранявани на стайна температура в продължение на 1 година. В края на изследването е направен химичен анализ, сочещ, че в 16 от 17 продукта има бензофенон. Това засяга всички слънцезащитни кремове, които съдържат UV филтър октокрилен. В течение на една (симулирана) година октокриленът се превръща в молекулата бензофенон.


Какъв е ефектът за кожата, която абсорбира веществото октокрилен и бензофенон, отдавна има различни мнения. Твърди се, че и двете вещества имат алергенен и хормоноподобен ефект. Бензофенонът също е показал, че е канцерогенен при проучвания върху животни. Според настоящото проучване, кожата може да абсорбира 70% от бензофенона, съдържащ се в слънцезащитния крем. Един от водещите изследователи в тази посока – Филип Лебарон - казва, че е успял да демонстрира разграждането на октокрилен в бензофенон именно при слънцезащитни продукти.


Октокриленът е химически UV филтър. Затова не препоръчваме използването на слънцезащитни продукти, останали отворени след употреба в предходната година.


В заключение, важно е да се отбележи, че съставките, съдържащи се в слънцезащитните продукти, могат да окажат голямо влияние върху тяхната ефикасност и безопасност. Ето защо е важно да сте наясно със съставките, съдържащи се в слънцезащитните продукти, и да се уверите, че те са с най-високо качество, когато купувате нов продукт.


Мисията на екипа на Sunlike е да предоставим на нашите клиенти висококачествени продукти, чийто състав е възможно най-чист. По този начин, вие ще предпазвате своята кожа, без да имате притеснения и да се тревожите дали съответните продукти биха нанесли вреда както на вас, така и на вашето семейство. Не на последно място, ние сме тези, които трябва да се погрижат и за планетата ни. За това, освен безопасни формули, се стараем да намалим и пластмасата, която влагаме в опаковката на произведените артикули.