Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Как продуктите с Beta Carotene защитават кожата от UV лъчите?

Днес ще ви разкажем за една от най-често използваните съставки в слънцезащитните кремове на Sun Like: Beta Carotene. Ще обясним какво представлява тя и какво е въздействието ѝ върху кожата. Ще разясним също така нейната важна роля в борбата с вредите от ултравиолетовото лъчение. Ще разгледаме какво показват научните изследвания и ще ви помогнем да интегрирате ефективно продуктите с Beta Carotene във вашата грижа за кожата.


Какво е Beta Carotene?

Каротинът е пигмент, който има жълто-червен цвят. В зависимост от структурата на молекулата, се различават 3 вида - алфа, бета и гама каротин, като бета каротинът е най-разпространен в природата. Среща се в плодове и зеленчуци като червеното цвекло, морковите, червения пипер и сладките картофи. Същевременно, той е и провитамин. Това означава, че е вещество, което тялото ни може да преработи до витамин А. Той играе ключова роля за здравето на очите, кожата, подпомага имунната система и предпазва от когнитивни увреждания.


Възможно е вече да сте чували, че витамин А в последно време се превърна в “новото чудо на козметичната индустрия”. Ретиноидите (които са негови форми) наистина имат почти чудодейно въздействие върху кожата: те изравняват тена, помагат за успокояването на акнето и отпушват порите. Най-хубавото? Витамин А стимулира производството на колаген и еластин, като по този начин играе роля в хидратацията, изглажда фините линии и бръчките и запазва младежкия вид на кожата.


И макар витамин А да е необходим за тялото ни и да има прекрасно въздействие върху кожата, прекомерната употреба на чистата му форма би могла да има неприятни последствия и дори да бъде токсична. Някои от често срещаните странични ефекти включват зачервявания, раздразнение и дори лющене на кожата. Бета каротинът избягва тези странични ефекти. Предимството на провитамина е, че тялото ни преработва точно толкова от него, колкото му е необходимо. И ако с дозирането на витамин А трябва много да се внимава, то бета каротинът практически не може да бъде предозиран.


В допълнение, проучванията сочат, че някои ретиноиди предизвикват фоточувствителност. Тоест, те карат кожата да реагира на слънчевата светлина. Точно поради тази причина, те трябва да бъдат част от вечерната ни рутина и да бъдат комбинирани с отлична слънцезащита през деня. Този ефект обаче не се забелязва при бета каротина. Именно поради тази причина той е важен елемент от състава на козметичните продукти с UV защита.

Защо бета каротинът е важен елемент при защитата от UV лъчи?

Всеки ден увреждащи фактори на околната среда, като замърсяване, ултравиолетово лъчение, йонизираща радиация и стрес от забързания ни начин на живот, предизвикват формирането на свободни радикали в кожата. Те имат увреждащо въздействие и могат да доведат до преждевременно стареене, възпаление и дори рак. Изследванията сочат, че до 80% от оксидативния стрес (т.е. въздействието на свободните радикали) се предизвиква именно от ултравиолетовите лъчи.


Тук идва ролята на антиоксидантите. Това са вещества, които се свързват със свободните радикали, като по този начин ги “обезвреждат”. Именно това е едно от най-ценните свойства на бета каротина: неговите антиоксидантни свойства. Използването на антиоксидантни съставки в продуктите за слънцезащита им позволява да предпазват кожата два пъти по-добре. От една страна фотофилтрите поглъщат или отразяват ултравиолетовите лъчи, от друга - антиоксидантите обезвреждат свободните радикали.


Друго важно приложение на бета каротина е в борбата с чувствителност към слънцето. Проучванията сочат, че това вещество помага дори в случаите, когато тази чувствителност има генетичен произход. Поради това, като съставка в слънцезащитните продукти, Beta Carotene играе важна роля в засилването на защитните функции на другите съставки.


Как да включите Beta Carotene в своята грижа за кожата?

След като изяснихме защо бета каротинът е толкова ценен в грижата за кожата, дойде време да ви кажем как можете да го включите в своята ежедневна рутина. А това е изключително лесно: просто изберете вашия любим продукт на Sun Like!


Ние разбираме добре благотворното влияние на каротеноидите върху кожата. Именно поради това обогатихме формулите на нашите продукти с бета каротин. Това ви помага да постигнете здрава и сияйна кожа по възможно най-лесния начин. Избирайки серията ни с хидратиращи еко лосиони, вие получавате ефективна широкоспектърна защита от слънцето, съчетана с дълбока хидратация.


Какво трябва да знаете за нанасянето на продуктите?

За да се възползвате максимално от позитивното въздействие на ингредиентите, трябва да знаете как правилно да нанесете продукта.


Първото важно правило е да нанесете своята слънцезащита около 15-20 минути, преди да излезете на слънце. Така продуктът ще има време да попие в кожата и да предостави максимална защита. Трябва да намажете продукта на всяка част от тялото си, която не е покрита от дрехи. Не забравяйте места като свода на краката, ушите и горната част на ръцете.


Трябва да знаете също така, че ултравиолетовите филтри губят своята ефективност с течение на времето. Ето защо, ако искате да запазите защитата през целия ден, трябва да нанасяте своя любим слънцезащитен продукт на всеки 2 часа.


В заключение, изборът на продукти, включващи Beta Carotene за защита от слънцето не е само въпрос на краткосрочна грижа и избягване на слънчевите изгаряния и оксидативния стрес. Това е отлична дългосрочна стратегия за поддържане на здрава и сияйна кожа.