Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Как да предпазим чувствителната кожа от слънцето?

Разнообразието от слънцезащитни продукти, предлагани на пазара често може да затрудни избора ни. Ако имате чувствителна кожа, намирането на правилната слънцезащита може да се превърне в огромно предизвикателство. Въпреки това, въоръжени със знанията за избора на слънцезащитен крем за чувствителна кожа, всеки може свободно и активно да се наслаждава на радостите от активностите навън през всеки сезон, без притеснения, породени от вредното въздействие на UV лъчите върху кожата.

Ако искате продукт, който не предизвиква реакции върху кожата ви, то вижте съветите, които сме ви подготвили. Прочетете, за да откриете всичко, което трябва да знаете за SPF съставките, така че да намерите най-добрата слънцезащита за чувствителната ви кожа.

Трябва да използвате слънцезащитни продукти всеки ден

Това е правило, което важи за всички, с чувствителна кожа или не. Струва си да си го повтаряте, докато не стане задължително действие в ежедневието ви: да, трябва да носите SPF, дори и през зимата. Да, дори през облачни дни. Въпреки факта, че слънцезащитният крем все още за някои хора е допълнение. Той всъщност е необходимост за предпазване от рак на кожата, а и ще помогне за забавяне процеса на стареене като допълнителен бонус.

Слънцезащитният крем трябва да се нанася поне върху лицето и откритата кожа през цялата година. UVA лъчите се появяват, дори когато навън е облачно, а UVA лъчите са отговорниците, които могат да доведат до стареене на кожата и рак. Изберете широкоспектърен продукт, който да внедрите в ежедневната си рутина, независимо от това какво е времето навън.

Какво е чувствителна кожа и защо е по-уязвима?

Чувствителната, реактивна кожа има тънка или увредена кожна бариера, която се нуждае от възстановяване, за да бъде отново здрава. Това отслабено състояние на собствените защитни способности на кожата ви излага на по-голям риск, когато сте изложени на Слънце, без значение какъв е вашият тон на кожата или какви са възможностите ви да хванете тен.

Чувствителната кожа е много по-лесно дразнима и е по-вероятно да реагира на външните фактори и агресори, отколкото нормалната кожа. Чувствителната кожа има много варианти. Един от примерите е при децата, всеизвестен факт е, че тяхната кожа е изключително нежна и лесно може да бъде увредена. Може да има възпаление – атопичен дерматит, розацея, акне. А може да бъде и увредена поради използването на медикаменти, или ако сте се подлагали на дерматологични процедури. Често срещан случай е и просто генетичен. Запознати се с факта, че колкото по-светла е кожа ви, толкова по-чувствителна е към слънчевите лъчи, нали?


Как влияят слънчевите лъчи на чувствителната кожа?

При чувствителната кожа често е възможно да се получат обриви, когато е изложена на слънце. Зачервяване, сърбеж и други възпаления също не могат да бъдат изключени. Изберете слънцезащитен крем, който е водоустойчив, широкоспектърен, и е добре хидратиращ. Продуктите, които използвате за слънцезащита трябва да бъдат с минимален SPF30. Съветваме ви заедно с това да инвестирате в шапка с широка периферия, за да предпазите допълнително кожата си.

Дори вашият тип кожа да не е чувствителен, продукти като ретиноиди, съдържащи AHA и BHA киселини, или някои лекарства могат да повишат чувствителността на кожата към кожата. В случай на голяма фототоксичност, алергична реакция може да възникне един до три дни след излагане на слънце. Когато имунната система на тялото го разпознае като заплаха, тя произвежда антитела и атакува кожата ви, като може да се образуват лезии, мехури и обрив.


Какъв слънцезащитен продукт да изберете?

След като четете този материал, това най-вероятно е и най-важният за вас въпрос. Най-често срещаната реакция към слънцезащитен продукт се нарича контактен дерматит и е възможно да се появи и при вас, ако кожата ви е с по-висока чувствителност. Оказва се, че тази реакция може да се появи поради наличието на две съставки, намиращи приложение в слънцезащитата и козметиката със слънцезащитен компонент. Има два вида контактен дерматит  - иритативен и алергичен.

·        При иритативния контактен дерматит реакцията се появява след нанасянето на слънцезащитен продукт, като е често срещано при хора с екзема или чувствителна кожа. Причинява неразположения като дребни пъпчици, зачервяване и сърбеж.

·        Алергичният дерматит е най-рядко срещаният. Оказва се, че в този случаи хората са развили реакция към съставки, намиращи се в козметиката с SPF или при слънцезащитните продукти – оксибензон и бензофенон-3. Ако вие спадате към тази група ви съветваме да изпробвате двуфазни слънцезащитни лосиони, тъй като освен, че в тяхната формула не присъстват тези съставки, то тя е и обогатена с хиалуронова киселина и колаген. Тези лосиони са с лека текстура и няма да утежнят кожата, както и да запушат порите ви, което може да допринесе за нежелани кожни реакции, както добре сте запознати.

Тъй като слънцезащитните продукти съдържат множество активни съставки, може да е трудно да се определи дали ще имате реакция – и ако имате, кой компонент на слънцезащитния продукт я е причинил. Ето защо нашият екип ви съветва да направите предварителен тест, преди да нанесете върху цялото си тяло, като нанесете продукта от вътрешната страна на ръката, в продължение на няколко дни.

Въпреки употребата на слънцезащитни продукти, ви съветваме да избягвате престоя на слънчеви места, в периода между 11 и 15 ч., да използвате шапка и не забравяйте да пиете много вода – тъй  като тя е истински спасител за вашата кожа в горещините.