Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Как да избираме безопасна слънцезащитна козметика?

Сигурна защита за дълготраен кадифен тен 

Слънцезащитната козметика е задължителна в ежедневната грижа за кожата през всички 12 месеца от годината, а не само през лятото. Предпазва от вредните UV лъчи, които са първата и основна причина за преждевременното стареене на епидермиса. Някои продукти обаче са с по-здравословни козметични формули от други, които могат да доведат до кожни проблеми - раздразнение, възпаление или акне. Но ако изобщо не се използва слънцезащитна грижа, опасността е още по-сериозна.

Как да изберем продуктите, които най-добре предпазват от вредните слънчеви лъчи и същевременно носят най-малък риск от замърсяване на природата? Съставът им е толкова важен, колкото и слънцезащитният фактор.

В САЩ, например, слънцезащитните продукти не са обикновена козметика, а медицински продукти, тъй като предпазват кожата от здравословни проблеми – изгаряния или злокачествени образувания. Производството на слънцезащитни продукти е строго регламентирано от закона и е много трудно за производителите да включат нови компоненти в слънцезащитните продукти. През 2019 г. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) публикува проучване, според което някои слънцезащитни съставки могат да се абсорбират от организма и да навлязат в кръвообращението. През 2020 г. бе представено и ново проучване, от което става ясно, че шест активни съставки в някои слънцезащитни продукти „системно се абсорбират“ от кръвта. Тези съставки са авобензон, оксибензон, октокрилен, хомосалат, октизалат и октиноксат. Европейската комисия, от своя старана, също публикува становища за някои UV филтри, сред които са хомосалат и октокрилен, които не са безопасни.

Какво представляват тези съставки?

Хомосалат

Хомосалат е UV филтър, широко използван в слънцезащитните продукти. Установено е, че хомосалатът прониква през кожата, нарушава хормоните и с течение на времето може да произвежда токсични странични продукти.

Октокрилен

Проучванията установяват, че октокриленът причинява относително много кожни алергии. Европейската комисия наскоро заключи, че има някои доказателства за потенциала на октокрилен да разрушава ендокринната система.

 


Здравословно интензивно и безопасно бронзиране 

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата препоръчва използването едва на два филтъра, които са безопасни и ефективни - титанов диоксид и цинков оксид. И двата компонента са на минерална основа и действат като физически блокери. Те отразяват и отблъскват ултравиолетовите лъчи, не допускат проникването им в по-дълбоките слоеве на кожата. Титановият диоксид и цинковият оксид са съединения на минерална, а не на химическа основа и не причиняват дразнене на кожата. Те са безопасни за потребителите и не нанасят вреди на околната среда.

Воден от мисията за здравето на човека и устойчивото развитие на планетата, брандът „Sun Like“ се съобрази с всички препоръки на водещите здравни организации и за Лято 2022 предлага нова, безопасна и сигурната защитна формула на слънцезащитната серия.

Продуктите  „Sun Like“ са с щадящи, широкоспектърни UVA+UVB филтри. Те действат веднага след нанасяне, като отразяват светлината като огледало и действат на повърхността на кожата без да проникват в дълбочина. Новите филтри осигуряват незабавна, безопасна, сигурна и много висока степен на защита.

Консистенцията е обогатена с Beta Carotene и Витамин Е. Тя не само пази, но и подхранва кожата. Beta Carotene е провитамин и източник на натурален витамин А, той е и силен антиоксидант, който помага за придобиване на бърз, равномерен и дълготраен тен.

Витамин Е е мастно разтворим, осигурява изключително важната хидратация на кожата. Той помага за задържане на влагата и поддържа епидермиса подхранен и еластичен. Комбинацията от витамините А и Е намалява преждевременото стареене на кожата, подхранва и хидратира в дълбочина, предпазват от изсушаване.

Слънцезащитните продукти съдържат пантенол – също ефективен овлажнител. Благодарение на своето успокояващо действие, пантенолът е отличен компонент в грижата за раздразнената кожа. Той ефективно насърчава обновяването на клетките и укрепва естествения защитен слой на епидермиса. Намалява ефекта на опънатата кожа и стимулира естественото потъмняване.

Продуктите са обогатени с хиалуронова киселина - тя поддържа свеж и сияен вид на кожата, запазва хидратацията и ускорява процеса на регенерация.

Новата слънцезащитна формула „Sun Like“ е без парабени, без октокрилен и хомосалат – филтрите, които бяха обявени от ЕК, че не са безопасни за организма.

Нещо повече – слънцезащитната серия „Sun Like“ е в климатично неутрални опаковки, които имат значително по-нисък въглероден отпечатък. Използвахме най-модерната технология в Европа, разработена на базата на напълно рециклируем биобазиран и сертифициран картон. Пластмасата е намалена с 48%, в сравнение със съществуващите решения, а капачките са еко slim и съдържат 50 на 100 по-малко пластмаси.

Зелената философия важи и за опаковките на детските слънцезащитни продукти, както и за охлаждащия after sun гел лосион „Sun Like“. Тубите „Green Leaf“ са от 100% рециклируем материал, сертифициран от Асоциацията на преработвателите на пластмаса. Той е годен за повторно влагане в производството, без остатъци.

Освен това са изцяло рециклируеми – т.е. готови за втори живот след преработка.


Дерматолозите препоръчват при избора на слънцезащитен продукт да обърнете внимание на следните качества: 

- Широкоспектърна ултравиолетова А и ултравиолетова В (UVA/UVB) защита.

- Водоустойчивост на продукта поне 80 минути.

- Минерални съставки - титанов диоксид и цинков оксид.

- Слънцезащитен фактор поне SPF 30.

- Слънцезащитният крем трябва да се нанася върху всички открити части от тялото, ежедневно през топлите месеци, без значение от атмосферните условия.

- На плажа, в топло време или при изпотяване се препоръчва повторно нанасяне на слънцезащитен продукт на всеки два до три часа.

- Започвайте всеки нов сезон с нов слънцезащитен продукт.