Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Алергии и слънце: Избягване на неприятни реакции на кожата

Слънцето ни дава топлина, светлина, живот… Но докато приемаме неговата топлина е важно да помним, че то крие и редица рискове. Мощните му лъчи имат силата да предизвикат редица нежелани реакции, включително слънчеви изгаряния и риск от рак на кожата. Днес ще разгледаме как излагането на слънце може да бъде рисков фактор при появата на алергии. От информация за различните видове фоточувствителност до избора на правилния слънцезащитен продукт - нека се отправим на пътешествие, което ще ви помогне да се възползвате от ползите на слънчевите лъчи, като същевременно се предпазите от рисковете.


Информация за слънчевите алергии

Алергиите представляват реакция на имунната система, когато реагира бурно срещу нещо, което по принцип е безвредно. Знаете ли, че слънчевата светлина също може да предизвика такава реакция? Този тип алергия се проявява под формата на кожно раздразнение, вследствие излагане на слънчева светлина. Симптомите могат да включват сърбеж, зачервяване, уртикария, парене и дори поява на мехури.


Причините за поява на слънчева алергия могат да бъдат различни. Точният механизъм все още не е известен на учените, но знаем, че рисковите фактори включват:


- Генетично предразположение към поява на слънчеви алергии;

- Контакт на кожата с определени продукти, които я правят фоточувствителна;

- Прием на определени лекарства, например антибиотици от групата на тетрациклина и кетопрофен.


Алергии към слънцезащитни продукти: Често срещани причинители и симптоми

Освен към самите слънчеви лъчи, алергии могат да се развият и към определени съставки на слънцезащитните кремове. Някои от най-разпространените съставки, които биха могли да предизвикат кожни раздразнения, включват:


- парфюм;

- салицилати;

- синамати;

- бензофенони;

- оксибензон;

- октиноксат.


Със сигурност вече се питате: как можете да разберете, че сте алергични към своя слънцезащитен крем? Лесно можете да проверите това, като намажете продукта на малък участък от кожата си. Ако там се появи реакция, вероятно става дума именно за алергия към някоя от съставките.


Имайте предвид, че съществуват два механизма на реакция. В първия случай кожата реагира директно към веществото, което предизвиква раздразнение. Във втория случай веществото прави кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи. Ето защо, когато тествате, е добре да изберете участък, който не е покрит от дрехите ви. Добър вариант е например да изпробвате продукта на китката на ръката.


Как да изберем подходящ слънцезащитен продукт

Вероятно се питате как можете да се предпазите от слънчеви алергии? Една от основните стъпки за превенция е именно редовното използване на широкоспектърен слънцезащитен продукт със защитен фактор минимум SPF30. Но как да изберете правилния?



Органични и минерални филтри

Първото нещо, което трябва да знаете е, че съществуват 2 основни типа съставки, които предпазват кожата ни от ултравиолетовото лъчение: органични и минерални. Първите често биват наричани “химични”, но това наименование не е особено точно. Те предпазват, като поглъщат UV лъчите и ги превръщат в топлина. Минералните филтри са цинков оксид или титаниев диоксид. Те предпазват, като отразяват част от UV лъчите, поглъщат и трансформират друга част.


Счита се, че вероятността от реакции към органичните филтри е по-голяма, отколкото към техните минерални еквиваленти. Но това е твърде опростен начин да се разглежда въпросът. Истината е, че съществуват десетки видове химични филтри, разработени в последните десетилетия и всеки от тях има специфични свойства. Това не означава, че те всичките са вредни: просто все още няма достатъчно проучвания. В такъв случай какво да правим?


Хипоалергенни формули

Първата стратегия, която можете да използвате е да заложите на хипоалергенни продукти. Това са формули, специално разработени за хората с чувствителна кожа. Съставките са внимателно подбрани, така че да осигурят по-безопасна ежедневна защита от слънцето.


Тестване

Всеки организъм е уникален и всяка кожа реагира различно на една и съща формула. Ето защо най-сигурният начин да изберете най-добрия продукт е да го тествате. Нанесете малко количество от избрания слънцезащитен крем или лосион върху дискретен участък от кожата си и наблюдавайте мястото в продължение на 24 часа. Това е най-точният начин да оцените въздействието на избрания продукт за вас.


Природни алтернативи - препоръчителни ли са те?

Напоследък е изключително модерноно да се използват природни алтернативи за всичко: от препаратите за почистване до козметиката. И на пръв поглед в това има много логика: все пак, природните съставки са по-чисти, нали?


Всъщност този начин на мислене не е съвсем правилен. На първо място, защото в природата съществуват както полезни, така и вредни вещества - затова не всичко природно е полезно. В допълнение, макар домашните рецепти често да използват безвредни съставки, тяхната ефективност не е гарантирана. Това е особено валидно, когато става дума за слънцезащита. Именно поради това домашните рецепти за козметика против слънце не са добър вариант: тези рецепти не предоставят достатъчно високо ниво на защита, освен ако не изискват изрично добавянето на цинков оксид или титаниев диоксид.


Защита от слънцето отвъд слънцезащитния крем

Докато слънцезащитният крем е първа линия на защита, съществуват допълнителни стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от слънцето.


Облеклото като щит

Изберете дрехи с дълги ръкави и крачоли от плътно тъкани материи. Може би си мислите, че през лятото това не е добра опция. Но свободните дрехи от естествени платове като лен, коноп и памук, могат да ви помогнат да се предпазите както от слънчевите лъчи, така и от жегата, тъй като те помагат за терморегулацията на тялото. Добавянето на широкопола шапка и слънчеви очила допълнително повишават вашата защита, като ви помагат да създадете шикозна лятна визия.


Потърсете сянка

Друга проста, но ефективна стратегия в набора ви от инструменти за защита от слънцето е да използвате сянката. Независимо дали става въпрос за плажен чадър, зелено дърво или уютен вътрешен двор, прекарването на време на сянка намалява прякото излагане на слънце и по този начин ограничава риска както от изгаряния, така и от слънчеви алергии.


В края на нашето изследване на деликатния баланс между слънцезащитата и превенцията на алергиите, основният извод е, че вашата най-голяма сила е знанието. Разбирането на уникалните нужди на кожата ви, изборът на подходящ слънцезащитен продукт и възприемането на цялостен подход към слънчевата безопасност ще ви помогнат да прекарате многобройни безгрижни дни под слънчевите лъчи.