Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Митове и факти за слънцезащитата

Всички сме запознати с изключителните ползи за здравето и красивия тен. За съжаление, през годините са се появили множество митове, които искаме да развенчаем в тази статия. Насладете се и на факти, които ще ви помогнат да подобрите грижата за кожата си, а и да се запознаете в дълбочина с ползите от продуктите с фактор.


1. Мит - Слънцезащитният крем не винаги е необходим

Много хора вярват, че слънцезащитният крем е необходим само когато цялото им тяло е изложено на слънчева светлина, като например когато са на басейн или плуват в океана. Ултравиолетовата светлина все още е вредна за откритата кожа, независимо колко от нея е изложена.


Някои хора също смятат, че слънцезащитните продукти не са необходими в облачни дни, защото слънцето не се усеща толкова силно, колкото обикновено. Истината е, че всеки път, когато тялото е изложено на слънчева светлина, то е изложено на ултравиолетови лъчи, дори ако денят е облачен.


Факт - Най-добре е да покриете откритата кожа със слънцезащитни лосиони Beta Carotene  и да обмислите други защитни методи, като например носенето на шапка.


2. Мит - Слънцезащитният крем ще попречи на тялото да абсорбира витамин D

Витамин D е жизненоважно хранително вещество за човешкото здраве и тялото го произвежда лесно чрез излагане на UV лъчи. Слънцезащитният крем обаче блокира UV лъчите. Така че на теория използването на слънцезащитни продукти през 100% от времето би попречило на човек да получи правилните нива на витамин D.

|
Слънчевата светлина обаче може да проникне през дрехите, слънцезащитните продукти губят своята ефективност с течение на времето и е вероятно човек да забрави да си сложи слънцезащитен крем всеки път, когато види слънцето. Именно затова вероятността да не получите този важен витамин е минимален.

Факт - Много учени и дерматолози предполагат, че само 5 до 30 минути излагане на слънце на ден може да създаде необходимото количество витамин D в тялото.


3. Мит - Слънцезащитният крем причинява здравословни проблеми

Този мит идва от по-старо проучване, направено върху оксибензон, една от активните съставки в много слънцезащитни продукти. Плъховете, изложени на оксибензон, са имали сериозни отрицателни странични ефекти.


Въпреки това, както се посочва в изследователски доклад, публикувано в Archives of Dermatology, нивата на експозиция, достигнати в това проучване, за да предизвикат здравословни проблеми при плъховете, са изключително високи.


Техните изчисления показват, че тези резултати са недостижими при хора, дори и тези, които използват слънцезащитни продукти редовно и щедро.


Факт - Изследователите отбелязват, че след 40 години оксибензон като съставка в слънцезащитни продукти, няма публикувани проучвания, които да показват токсични ефекти при хора, причинени от абсорбирания оксибензон.


4. Мит - Хората с тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни продукти

Хората с тъмна кожа все още са изложени на риск от слънчево изгаряне и увреждане на кожата. Вземането на предпазни мерки, като например носенето на слънцезащитни продукти, винаги се препоръчва, независимо от цвета на кожата.

Някои хора вярват, че тези с повече меланин в кожата си не трябва да използват слънцезащитни продукти. Това е така, защото меланинът разсейва UVB лъчите и може до известна степен да предпазва от слънчеви изгаряния.

Факт - Докато хората с по-тъмна кожа са по-защитени от слънцето, те все пак трябва да използват слънцезащитни продукти. UVA увреждането не се блокира от меланина по същия начин и може да доведе до преждевременно стареене на кожата и бръчки.


5. Мит - Солариумите осигуряват защитен основен тен

Някои хора смятат, че трябва да използват солариуми, за да придобият бърз тен преди да дойде лятото или преди да се излагат много на слънце, например на почивка.


Солариумите използват висока концентрация на UVA светлина за бързо потъмняване на кожата, докато слънцето включва UVA и UVB светлина.

Факт - Излагането на тялото на високи нива на UVA светлина от солариума създава временен тен, който ще предпази много малко кожата от излагане на слънце причинени от UVB светлина.

6. Мит - Гримът е достатъчен, за да защити лицето

Въпреки че е вярно, че гримът може да осигури малка защита от слънцето, той не е много и не е заместител на добър слънцезащитен крем.

Факт - Гримът трябва да се разглежда като допълнителен слой защита, а не единственият слой защита.


Слънцезащитните продукти трябва да подбирате внимателно, а понякога и след консултация с дерматолог. Не се колебайте да направите консултация със специалистите ни в Sunlike, които ще ви дадат подробна информация и полезни съвети за лятото.