Продукти За нас Правила и препоръки Актуално Игри и промоции Блог Контакти
БГ EN РУС

Чисти ли са са плажовете по Черноморието?

Рекорден брой български плажове са носители на престижния „Син флаг“ за Лято`2022 

Осемнадесет плажа и едно яхтено пристанище в България са постигнали престижния световен стандарт за качество на плажа и водата „Син флаг“ за 2022 година.
Това е рекорден брой отличия в историята на програмата!

 „Син флаг“ е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени повече от 4000 плажа и яхтени пристанища в света. За да го заслужат, стопаните им (а и туристите, които ги посещават), трябва да отговарят на редица изисквания - за поддържане чистотата на плажната ивица и морската вода, сериозно отношение към екологичната информация и екологично образование, сигурността, безопасността, услугите и удобствата. Това е програма за доброволно сертифициране, която поощрява обществото да опазва околната среда по крайбрежието, като допринася със своето участие в екологичните инициативи в ежедневното си поведение. Тя обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво.

Наградата „Син флаг” е свидетелство не само за чиста природна среда в района на плажовете, но и за отличното им управление, съобразено с нейното съхранение и развитие.


Звездните плажове на България

Кампанията „Син флаг“ стартира преди 35 години като европейска инициатива в десет държави. Днес в нея членуват национални организации от над 70 страни от целия свят – от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания.

Сини флагове по българските плажове се веят от 1995 година, когато е отличен Слънчев бряг. През миналата година носители на престижния знак бяха едва 13 плажа. Тази година обаче към „отличниците“ се присъединиха нови шест!

Ето кои са петзвездните български плажове за този сезон (от север на юг):

- Бялата лагуна;

- Албена;

- Кранево-Север;

- Златни пясъци;

- Слънчев ден;

- Обзор-Централен;

- Свети Влас–Нов плаж;

- Слънчев бряг-Север;

- Слънчев бряг-Централен;

- Слънчев бряг-Юг;

- Несебър-Юг;

- Поморие-Изток;

- Къмпинг Черноморец;

- Созопол-Централен;

- Созопол-Харманите;

- Дюни;

- Дюни-Юг;

- Аркутино;

- Марина „Диневи“.

За щастие принципите на кръговата икономика и устойчивото развитие навлизат все повече в сферата на туризма. Големите български морски курорти инвестират в образователни еко инициативи, намаляват вредните емисии във въздуха с ограничаване трафика на автомобили, развиват собствено производство на био продукти, сепарират отпадъците, въвеждат интегрирани енергийни решения и разчитат все повече на възобновяемата енергия.

Запазването на чистотата на морските плажове е част от мисията на бранда „Sun Like“, наред със сигурната слънцезащите и грижата за здравето. Знаем, че именно опаковките от слънцезащитни продукти са сред най-честите замърсители на пясъчната ивица. За да намалим въглеродния отпечатък на слънцецащитната ни козметика, въведохме климатично неутралните опаковки. Използвахме най-модерната технология в Европа. Тубите на слънцезащитните продукти „Sun Like“, които предлагаме този сезон, са разработени на базата на биобазиран, рециклиран и сертифициран крафт картон. Пластмасата е намалена с 48%, в сравнение със съществуващите решения. Капачките са еко slim и съдържат 50 на 100 по-малко пластмаси. Освен това са изцяло рециклируеми – т.е. готови за втори живот след преработка.


Прилагаме зелената философия Reuse – Reduce – Recycle и за опаковката на детските слънцезащитни продукти, както и за охлаждащия after sun гел лосион „Sun Like“. Всички те са в туба „Green Leaf“, която намалява въздействието върху околната среда – с 37% по-малко вредни емисии и със 17% по-леко тегло (от изключително значение при отделянето на вредни емисии при транспорта). Тя е създадена от 100% рециклируем материал, сертифициран от Асоциацията на преработвателите на пластмаса, който е годен за повторно влагане в производството, без остатъци.

Всеки от нас оставя свой отпечатък върху планетата, който оказва влияние върху живата и неживата природа. „Климатичната неутралност“ е ангажиментът на бранда ни към въглеродното замърсяване на природата, оставено от нашите продукти.

Щастливи сме, че символът на еко кампания на „Sun Like“ – уникално красивата пясъчна лилия 

все още може да се срещне по дивите плажове на южното ни Черноморие. Това чудно морско цвете е включено в Червената книга на изчезващите видове и е под защитата на Закона за биологичното разнообразие. За нея казват, че е сред най-впечатляващите видове в природата - възпята е в легенди, че има вълшебна сила и предпазва от магически заклинания. Днес наподобяващата на морски еделвайс красавица може да се види, макар и рядко по плажовете на Южното Черноморие.

Ето защо „Sun Like“ Ви напомня – без значение дали сте на плаж, на който се вее син флаг или къмпингувате след дивите южни треви на Силистар, пазете природата чиста! Старайте се да генерирате минимално количество отпадък и го изхвърляйте само в контейнер за смет. За празните опаковките на слънцезащитните продукти „Sun Like“ използвайте жълтите контейнери.

Да пазим плажовете чисти, за да съхраним природата за поколенията след нас!